Още по темата

Федералното правителство на САЩ затвори в съботарано сутринта, след като демократите и републиканците не успяха да се споразумеят за нов бюджет.

Спирането на работата на някои правителствени учреждения в САЩ поради бюджетната криза промени плановете на Доналд Тръмп за отбелязване на една година от встъпването му в длъжност. Той се надяваше да прекара този уикенд, празнувайки с приятели в имението си във Флорида, а вместо това се сблъска с проблема с временната парализа на федералното правителство, отбелязва Асошиейтед прес.

Тръмп промени плановете си и впетък не замина за резиденцията си "Мар а лаго", където днес се очакваше да има официална вечеря за набиране на средства за преизбирането му. Президентът е прекарал вчера по-голямата част на деня в Овалния кабинет, опитвайки се да постигне споразумение с водача на демократичното малцинство в Сената Чък Шумър за удължаване на финансирането на правителството.

Когато стана ясно, че шансовете не са големи, Тръмп се е оттеглил в апартаментите си в Белия дом, откъдето по телевизията е наблюдавал драматичните дискусии и гласуването в Сената, каза информиран източник. Тръмп е разговарял по телефона с приятели и е коментирал, че демократите ще са виновни за случващото се - спирането на работата на някои учреждения.

В петък вечерта при последно гласуване в Сената за удължаване с един месец на финансирането на правителството републиканците не успяха да съберат необходимите за това 60 гласа. Демократите отказаха да подкрепят мярката без отстъпки от републиканците и президента по въпроса за имиграционната политика.

В центъра на спора е съдбата на т.нар. Мечтатели, незаконни мигранти, влезли в САЩ още като деца.

Белият дом обвини за провала на преговорите демократите, нарече ги "неудачници обструкционисти" и заяви, че няма да преговаря по имиграционните въпроси, докато не бъдат приети законодателни решения за бюджета и правителството не поднови работа.

Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл заяви, че ще се опита да намери изход от ситуацията, като предложи да се гласува удължаване на финансирането на държавните институции не до 16 февруари, както бе обсъждано досега, а до 8 февруари. Не е ясно кога може да се очаква законодателите да гласуват по такъв вариант и дали скъсяването на срока ще събере достатъчна подкрепа, отбелязва Асошиейтед прес.

Частичната парализа на федералното правителство на САЩ означава, че стотици хиляди федерални служители, чиято работа не е смятана за критично важна, са принудени да излязат в неплатен отпуск. Като цяло няма да бъде засегнати дейностите, свързани с обществената и националната сигурност.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.