Още по темата

Някои от секретните кодове, създадени от елитната група хакери на американската Агенция за национална сигурност (АНС), бяха разкрити публично, което може да има тежки последици за дейността на разузнавателните служби и за сигурността на правителствените и корпоративните компютри в САЩ, предуреждава "Вашингтон пост". 

Информацията се появи в интернет през уикенда. Файлът съдържа 300 мегабайта данни, включително кодове за пробив на т.нар. "защитни стени", за източване или промяна на съдържанието на сървъри и персонални компютри. 

Разкриването на файла означава, че поне още една страна - може би шпионска агенция от друга държава - има достъп до същите хакерски инструменти, които използва АНС, и може да ги прилага срещу организации с уязвими рутери и защитни стени. 

Освен това тя може да научава подробности за дейността на АНС. Това предизвика дълбоко безпокойство в средите на американските разузнавателни служби и повдигна въпроса дали собствените им елитни агенти не са станали обект на хакерски пробив, а методите им - разкрити, пише в. "Ню Йорк таймс".

Информацията беше разгласена от група, нарекла себе си "Посредници в сянка" (Shadow Brokers),

Повечето външни експерти, проучили тази информация, казват, че файлът съдържа истински образци от кода, използван от АНС при разработката на софтуер, датиращ от средата на 2013 г. 

„Без съмнение кодовете са истински.“, констатира бивш служител на АНС, който говори пред „Вашингтон пост“ при условия на пълна анонимност. „Нещата, за които става въпрос тук, могат да сринат сигурността на много значими правителствени органи и корпоративни мрежи вътре и извън САЩ.“ 

Хакерската група е качила информацията в сайтове за споделяне на файлове като Бит Торент и Дроп Бокс

Тя казва, че е откраднала кибер инструментите от друга хакерска група - "Група за равенство" (Equation Group), за която се подозира, че е свързана с АНС. Към разкритата информация е прикачен анонс за "търг" за продажбата на втора серия инструменти на онзи, който предложи най-висока цена.

Бивши служители на АНС предполагат, че изтичането на информация е резултат по-скоро от грешка на служител от агенцията, отколкото успешна хакерска атака от чуждестранно правителство.

"На хакерите от АНС им е забранено да оставят отворени инструментите си (бинарните кодове) в сървъра след операция. Някой обаче е бил мързелив...", пише в Туитър Едуард Сноудън, бивш служител на американското правителство.

„Това, на което са попаднали хакерите е доста интересно, но съвсем не е най-важното. Ако хакерите имаха целия инструментариум, щяха да притежават много повече сила“, изразява съмненията си друг бивш служител на АНС.

Изказват се съмнения, че Русия е намесена 

Едуард Сноудън и хакери, които преди са работили за АНС, твърдят, че Русия е намесена в изтичането на тези важни данни, пише "Вашингтон пост". 

От публикация на „Гардиън“ става ясно, че руснаците са обвинени още в изтичането на 19 000 имейла на 22 юли 2016, които разкриха, че политици, които трябва да са неутрални, изразяват пристрастието си към Хилари Клинтън. 

Сноудън и останалите нямат доказателства за теорията си, но смятат, че едновременността на разкриването на информация, че руското правителство най-вероятно е отговорно за пробива в данните на Органа на Демократическата партия в САЩ, с изтичането на строго секретните кодове на АНС, е подозрителна. 

В своя профил в Туитър Едуард Сноудън пише: „Това изтичане на данни изглежда сякаш някой изпраща предупреждение, че играта може да загрубее бързо.“

Уебсайтът на АНС беше недостъпен почти цял ден до снощи

Това стана малко след като хакери съобщиха, че са откраднали ценни киберинструменти на агенцията. Засега не е ясно дали двете събития са свързани, отбелязва изданието "Политико". 

Говорители на АНС и на кабинета на директора на Националното разузнаване отказаха коментар за прекъсването на достъпа. А говорител на министерството на отбраната каза, че ще проучи въпроса, но по-късно разяснения не последваха, допълва онлайн изданието.

Във видеото може да разберете кои са най-опасните компютърни хакери.