Още по темата

От външното министерство на САЩ са изпратили на американския президент писмо, в което настояват за въздушни удари и оказване на подкрепа на бунтовниците за сваляне на режима на Башар Асад в Сирия, съобщава „Уолстрийт джърнъл” (The Wall Street Journal).

Това е сериозна промяна на позицията на дипломатическото ведомство. Досега американският държавен секретар Джон Кери твърдеше, че „Ислямска държава” е в отстъпление - вижте във видеото.

„Десетки служители на Държавния департамент тази седмица изразиха протест срещу политиката на САЩ в Сирия. Те подписаха документ за вътрешно ползване, в който се отправя призив за целенасочени военни удари срещу правителството в Дамаск и за смяна на режима като единствен начин да се победи „Ислямска държава”, пише вестникът.

Под писмото са се подписали 51 служители на външното министерство, между които има и дипломати на ключови позиции. Изпращането на подобни писма е обичайна практика, но обикновено те не са подписани от толкова много хора.

„Ислямска държава” настъпва в Либия

Серия кървави атентати в Багдад, 93-ма загинали

„Ислямска държава” призова за джихад в Европа и САЩ през юни

Замразяват се мирните преговори за Сирия

„Уолстрийт джърнъл” напомня, че представители на администрацията на Обама са изразили опасения, че атаки срещу режима на Асад може да доведат до директен конфликт с Русия и Иран.

Представителят на Държавния департамент Джон Кирби отказа да коментира информацията.

Преди това обаче американският държавен секретар Джон Кери заяви, обръщайки се към Русия, че търпението на Вашингтон по отношение на Асад се изчерпва.

В момента участието на САЩ в сирийския конфликт включва въздушни удари по позиции на „Ислямска държава”. Малки поделения на американските специални сили помагат като съветници на кюрдите в операцията по освобождаването на град Манджиб в провинция Алепо в Северна Сирия.