Още по темата

Властите в Шарлът, Северна Каролина, въведоха полицейски час, който важи от полунощ до 6 часа сутринта, предадоха световните агенции.

До намеса от страна на органите на реда се стигна след като през последните три дни в града не спират размириците, които започнаха след убийството на чернокож от полицията.

Въпреки полицейския час обаче, много от протестиращите са излезли през нощта и отново са продължили демонстрациите:

„Повечето хора, които са загрижени за отношенията между обществото и полицията изразяват недоволството си по правилния начин. От време на време има хора, които го правят по грешния начин, грабейки, трошейки стъкла и прочее неща, които няма да им помогнат в каузата им“, заяви президентът Барак Обама. Той добави, че протестите в Шарлът ще са "значително по-успешни, ако бъдат мирни".

За да не се стигне до по-сериозни сблъсъци пък, от полицията е използваха сълзотворен газ срещу тях.

Вижте кадри от размириците в галерията.

Междувременно адвокатът на загиналия чернокож настоя полицията да направи публични кадрите, на които е запечатан момента на убийството:

Според него от видеото не се вижда, че той държи пистолет:

 „Невъзможно е да се различи от видеото какво … г-н Скот държи в ръцете си“, коментира още адвокатът.

По-рано от полицията отказаха да покажат пред медиите въпросното видео.

Полицията твърди, че той е имал оръжие и е отказал да изпълни нарежданията на служител на реда, но близките на убития 43-годишен мъж казват, че не е бил въоръжен и е държал книга, а не пистолет. Според тях полицаите са подменили книгата в ръката му с оръжие. Полицаят, застрелял мъжа, е освободен от работа докато трае разследването. Самият той е чернокож.