Още по темата

Бившият световен шампион по бокс в среднотежка категория Джейк Ламота е починал вчера на 95-годишна възраст.

Ламота ще остане в историята като един от емблематичните професионални боксьори в епохата неспоредствено след Втората световна война.

7 от най-големите актьорски трансформации (видео)

Скандални тайни от личния живот на Де Ниро излизат наяве в нова книга

Истинската световна слава обаче го спохожда почти 40 години по-късно, когато животът му на и извън ринга става тема на култовия филм „Разяреният бик” на режисьора Мартин Скорсезе.

В ролята на Ламота, психически нестабилен в бокса и живота, се превъплъщава Робърт Де Ниро. Брат му и негов мениджър, Джоуи, е изигран от Джо Пеши.

Де Ниро е награден с „Оскар” за ролята, а филмът днес се възприема като една от класиките в световното кино.

На ринга Ламота е известен с „разярения” и самоубийствен свой стил. Вероятно го придобива още в родния си квартал в Ню Йорк, Бронкс, където като дете започва да се боксира за пари, накаран от баща си – италиански имигрант.

Вече като спортист той е изключително агресивен и мотивиран срещу всеки противник (освен в мача си с Били Фокс, който губи и впоследствие признава, че го направил като услуга за италианската мафия). Едновременно с това той почти не защитава главата си и винаги получава изключително много удари.

От 106 мача на професионалния ринг печели 83 (30 с нокаут), губи 19 и е наравно със съперника в 4.

През 1949г. става световен шампион в категорията си след победа над французина Марсел Сердан. През 1951г. губи титлата си в двубой с Шугър Рей Робинсън след технически нокаут.  

Робинсън е и най-големият съперник на Ламота, като двамата имат 6 мача в рамките на почти десетилетие.  Шугър Рей печели 5 от тях, но победата му е категорична само в последния, докато на 2 пъти решението на съдиите е посрещнато с освиркване от публиката.

Четрите от загубите на Ламота от Робинсън са по точки и той никога не пада в нокдаун срещу този съперник. 

След като прекратява кариерата си Ламота дълго време се занимава с нощни заведения, като притежава няколко бара. Изявява се също и като стендъп комик. Има 7 брака, последният от които сключва през 2013. 

Има двама сина и четири дъщери. Синовете му умират един след друг през 1998г., единият от рак на черния дроб, а другият в самолетна катастрофа. 

Самият Ламота си е отишъл от този свят заради усложнения след изкарана пневмония.