Още по темата

Съветът за сигурност на ООН единодушно подкрепи избора на бившия португалски премиер Антониу Гутериш за следващ генерален секретар, съобщиха дипломатически източници, цитирани от АФП.

Вижте всички, оглавявали ООН, в нашата галерия

По време на среща при закрити врата 15-членният съвет прие резолюция, с която официално обявява Гутериш за наследник на Бан Ки Мун пред Общото събрание.

Изборът идва, след като вчера се проведе поредното предварително гласуване на Съвета, което обаче за първи път беше с цветни бюлетини. На него Гутериш получи подкрепа и от петте постоянни членки на Съвета. 

Бившият португалски премиер благодари на Съвета за сигурност на ООН

за номинирането си и обеща да се заеме с огромните предизвикателства пред света, обхванат от различни конфликти.

"Имам само две думи, за да опиша какво чувствам в момента: благодарност и смирение", каза Гутериш в кратко изявление в португалската столица Лисабон, което повтори на различни езици, предаде Ройтерс.

Той похвали работата на досегашния генерален секретар на ООН, Бан Ки-мун от Южна Корея, чийто втори мандат изтича в края на тази година.

"Чувствам смирение, когато мисля за огромните предизвикателства, които ни очакват, ужасяващата сложност на съвременния свят. Но смирение е необходимо и за да се служи на най-уязвимите, жертви на конфликти, на тероризъм, на нарушения на човешките права, бедност и несправедливостите по този свят", заяви 67-годишният Гутериш.

"Бях развълнуван, когато видях, че Съветът за сигурност е способен да вземе решение с единство и консенсус, и да направи това много бързо", подчерта той, цитиран от ДПА. 

По-рано днес настоящият генерален секретар на ООН Бан Ки Мун определи своя най-вероятен наследник Антониу Гутериш като "превъзходен избор" за поста.

Източник: ЕПА/БГНЕС

"Познавам Гутериш много добре и го намирам за превъзходен избор", каза Бан Ки Мун, който заемаше поста на генерален секретар два последователни мандата от януари 2007 г.

"Гутериш има опит като премиер на Португалия. Неговите широки познания за международната политика и пъргавият му интелект ще му служат добре в ръководството на ООН в критични периоди", допълни още той в Рим, където се срещна с италианския президент Серджо Матарела.