58

С лабите страни на руската вътрешна политика се проявяват и в думите на Доналд Тръмп. И в Русия, и в САЩ на влиятелните личности не им достига смелост да се захванат и да сложат край на това безумие, коментира Нина Хрушчова в „Ди Пресе“ (Die Presse).

Вижте в галерията кампанията на Доналд Тръмп

Аз съм американка, но съм се родила в Москва. Поради това моята „американска същност“ стана причина за национални дебати в Русия. Дори в някои учебници се съдържаше въпрос правилно ли е, че Нина Хрушчова стана гражданка на САЩ? Опитайте се да познаете каква позиция заеха мнозинството руснаци, особено съветското поколение, посочва внучката на Никита Хрушчов, първия държавен глава на СССР след Сталин.

Една рускиня може да бъде изведена от Русия, но е невъзможно да извадиш Русия от рускинята. Днес, когато американската политика по такъв странен начин промени курса си, моят „руски“ поглед ми помага да се ориентирам в ситуацията в САЩ.

Изглежда, че в Америка са се появили най-неприятните и извратени признаци на руската политика. Тези огромни лъжи, изобретени в нацистка Германия, усъвършенствани в Съветския съюз и майсторски прилагани от президента на Русия Владимир Путин, а в днешни дни, неотменна част от предизборната кампания на Доналд Тръмп.

За Тръмп медиите са само „полезни идиоти“

Досега всички лъжи на Тръмп вършеха работа. Медиите като цяло изпълняваха ролята, която Ленин наричаше „полезни идиоти“ - те така се стремяха да повишат рейтинга си с помощта на Тръмп, че не забелязваха или не придаваха значение на това, че така сами вдигат неговия рейтинг. Ето защо не е учудващо, че въодушевеният Тръмп лъже все по-нагло.

След като той, например в продължение на години работеше за създаване на т. нар. „Рождено движение”, твърдящо, че Барак Обама не може да заема президентския пост, защото не бил роден в САЩ, Тръмп изведнъж заяви, че всъщност слухът бил пуснат през 2008 г. от неговата съперничка Хилари Клинтън.

И сега едва ли не на него, на Тръмп, му се падало да унищожи този слух. „Президентът Барак Обама“, каза той триумфално (все едно някой някога се е съмнявал в това),“се е родил в САЩ. Точка.”

Смъртоносен удар за кампанията на Тръмп

Тръмп излъгал 58 пъти на дебата с Клинтън

Оливър Стоун: САЩ избират президент между войнолюбец и луд

И въпреки поредицата от подобни обрати в мнения и изказванията на Тръмп, той все още има висок рейтинг. Това дава основание да се предполага, че много от неговите привърженици са готови да вярват на очевидните му лъжи.

Още един от „руските” признаци на провежданата предизборна борба в САЩ е властта на олигарсите. Първият постсъветски президент на Русия Борис Елцин имаше съглашение с влиятелните бизнесмени в страната - те да финансират неговото преизбиране, а в замяна да получат привилегирован достъп да най-значимите предприятия на руската промишленост, когато те бъдат приватизирани.

По подобен безобразен начин днес се развиват нещата в САЩ благодарение на друга група „полезни идиоти“ - консервативните съдии от Върховния съд на САЩ, които подариха на Америка през 2010 г. прословутото решение по процеса „Обединени граждани” (Citizens United). Това решение разшири конституционната защита на свободата за изразяване под формата на спонсориране на предизборни кампании и по този начин отстрани всички ограничения по пътя на властта на парите в политиката.

Олигарсите са длъжни да се отчитат пред Путин

В Русия олигарсите са длъжни да се отчитат пред Путин. Обратното, в САЩ се създава впечатлението, като че ли политиците носят отговорност пред олигарсите, чиито пари те използват, за да манипулират обикновените граждани.

Като доказателство за това служи Рупърт Мърдок, председател и бивш генерален директор на медийните холдинги „Нюз Корпорейшън” (News Corporation) и „Сенчъри Фокс” (Century Fox). Дълги години изданията на Мърдок играеха водещата роля в злословенето по адрес на Европейския съюз и по този начин дадоха своя дял за „Брекзит“.

Днес изглежда, че Мърдок, след като смени генералния директор на „Фокс Нюз” (Fox News) Роджър Ейлс, заради обвинения в сексуални посегателства, смята за своя мисия да принуди американските избиратели също да направят ужасен избор.

„Фокс Нюз” вече не критикува Тръмп

Сега медията обръща основно внимание на Тръмп, а не на новините. Водещите, по-рано критикуващи Тръмп, вече предлагат на читателите само баналности.

Но най-разочароващият паралел между руското минало и американското настояще да е в това, което наричам мълчание на овцете - нежеланието на влиятелните хора да сложат край на това безумие.

Октомврийската революция през 1917 г. до голяма степен имаше успех поради това, че противниците на болшевиките бяха така заети да опазят собствените си позиции и престиж, че не успяха да се обединят против тях.

Днес влиятелните републиканци вървят по подобен път. Безусловно, някои от тях са против Тръмп.

Джордж Буш старши ще гласува за Клинтън

Освен това 50 високопоставени републиканци се подписаха под писмо, в което предупредиха, че „Тръмп представлява заплаха за сигурността и благополучието на страната“. Сенаторите Линдзи Греъм и Бен Сас също така нарекоха Тръмп заплаха за американската свобода и мира в целия свят.

Бившият президент на САЩ Джордж Буш старши съобщи, че ще гласува за Клинтън. Тези републиканци демонстрират истински патриотизъм, отдавайки предпочитание на страната, а не на партията.

А какво става с пол Райън, сегашният председател на Камарата на представителите? Той рискува да „продаде страната си”, само заради идеята, че Тръмп, може би в бъдеще ще води политиката, която поддържа Райън.

В края на краищата, къде са всичките стари републикански лъвове? Ако искат да попречат на Тръмп да унищожи репутацията на своята партия, а също и бъдещето на САЩ, те трябва да започнат да ръмжат.

Джеймс Бейкър, който беше част от кабинетите на Доналд Рейгън и на Джордж Буш старши, засега не се изказва публично, както и Джордж Шулц, Хенри Кисинджър, Кондолиса Райс и Дик Чейни. Известно е, че Колин Пауъл ненавижда Тръмп, но и той се въздържа от коментари.

Когато Елцин подаде оставка, той предаде Русия в ръцете на избрания лично от него приемник – Владимир Путин. Заради собствената си партия, личната си чест и репутация сега старите лъвове би следвало открито да се противопоставят на Тръмп, за да не допуснат историята да се повтори в САЩ.

Коментари 58
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

58 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 4 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 6 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 7 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 7 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 8 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 8 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 9 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 9 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 9 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 9 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората