Още по темата

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да отнеме лицензът на голямата телевизионна мрежа NBC и други като нея, които разпространяват „фалшиви новини”.

Причината е съобщението на мрежата, че Тръмп е поискал десетократно увеличаване на ядрения арсенал на САЩ.

Американски психиатри: Тръмп е луд и опасен

Тръмп пред военни: Затишие пред буря

NBC обоснова новината си с потвърдена информация от трима източници относно събрание на щаба на американската армия през юли т.г.

По време на него президентът изразил учудването си от намаляването на ядреното оръжие на САЩ от 60-те години насам. Това разоръжаване е част от добре известни десетилетни спогодби, най-напред със СССР още през Студената война, но продължаващи и до днес.  

Впоследствие Тръмп заявил, че иска огромно увеличение на арсенала.

Присъстващите на събранието, сред които бил и държавния секретар Рекс Тилърсън, изразили огромно учудване.

Миналата седмица отново NBC съобщи, че в частен разговор Тилърсън нарекъл Тръмп „идиот” (moron). Впоследствие първият дипломат на САЩ отказа да потвърди, че е използвал подобен епитет.

Според президента предполагаемото изказване на държавния му секретар, както и предложението за увеличаване на ядрения арсенал са „фалшиви новини” и „пълни измислици”

„Фалшивите NBC Новини измислиха историята, че съм искал десетократно увеличение на американския ядрен арсенал. Пълни измислици, създадени да заблуждават. NBC=CNN”, най-напред реагира Тръмп в „Туитър”.

Първоначалното съобщение бе последвано от своеобразна заплаха.

„С всички фалшиви новини идващи от NBC и телевизионните мрежи, в какъв момент ще оправдано да оспори лиценза им? Лошо за страната”, продължи американският президент в социалната мрежа.

Според NBC на военната среща той е поискал също увеличаване на числения състав на войските и още техника за армията.

В момента САЩ имат 7100 ядрени оръжия, а Русия 7300, уточнява Би Би Си.

Същевременно медийни експерти коментират, че за Тръмп ще е трудно да атакува лицензите на национални мрежи, защото те работят на регионален принцип.

Федералната комисия за комуникациите дава лицензи на регионалните канали. Мрежата NBC се съставлява от 30 такива. 

Друг е въпросът, че е много трудно лицензът на телевизия да бъде отнет заради нечестно отразяване.