Още по темата

Съдебният лекар, който е изследвал тялото на американския студент Ото Уормбиър заяви, че по тялото не е имало видими следи, че младежът е бил изтезаван по време на престоя си в затвор в Северна Корея, предадоха световните агенции.

Тези разкрития противоречат на твърденията на родителите на момчето, които в телевизионно интервю във вторник заявиха, че синът им е подлаган на „систематични мъчения“ в КНДР и се върнал у дома глух, сляп, с деформирани крайници и пренаредени долни зъби.

КНДР върнала Ото в САЩ сляп, глух и измъчван до смърт

Ото Уормбиър беше арестуван в Северна Корея, където бил на екскурзия, заради кражба на политически плакат. Малко след това младежът беше осъден на 15 години в трудов лагер.

Съдебният лекар в Охайо съобщи, че Ото е починал от недостиг на кислород до мозъка му.

„Ние не знаем какво се е случило с него, но това е резулатът. Дали е бил измъчван, не знаем, нямаме достатъчно информация, за да правим каквито и да било конкретни заключения“, каза д-р Лакшми Самарко на пресконференция в сряда.

Момчето почина през юни, шест дни след като беше освободен от Северна Корея по медицински причини. Той пристигнал в САЩ в състояние на „будна кома“. Режимът в КНДР заяви, че Ото развил ботулизъм малко след като е осъден, но американските лекари опровергаха това твърдение.

Д-р Самарко, която е направила само скенер и външен преглед на тялото на Ото, тъй като родителите му са отказали аутопсия. Тя каза, че е силно „изненадана“ от интервюто на семейство Уормбиър.

„Абсолютно съм сигурна, че нямаше никакви данни за травма на зъбите“,

категорична беше д-р Самарко. Тя обясни, че е имало само малки белези по тялото на младежа, включително на крака му. Един от белезите не е могъл да бъде обяснен.

Съдебният лекар заяви, че тялото и кожата на Ото били в „отлично състояние“ за някой, който е бил на легло повече от година. Смъртта му е настъпила поради липса на кислород и кръвоизлив в мозъка, причинени от травма, полувена преди повече от година.

Мускулните спазми, движението на очите и издаването на звуци, за които говори бащата на Ото, могат да бъдат обяснени с липсата на кислород.

Вижте още:

Севернокореец разказва за живота под режима на Ким

Американски дезертьор в КНДР останал верен до смърт на Ким