Още по темата

Ураганът Матю, който в момента се движи през Карибите и наближава крайбрежието на САЩ, взе вече седем жертви, а в окото на бурята има и много българи, информира NOVA.

Бурята от четвърта степен беше определена като най-мощната в този район от половин век насам.

Улици превърнати в реки, наводнени къщи, паднали дървета и прекъснати електроповоди. Това са последиците в Хаити и Доминиканската република. В Куба са евакуирани над 300 000 души. В щатите Флорида, Джорджия, Северна и Южна Каролина е обявено извънредно положение.

Вижте последиците от мощния ураган Матю в галерията ни.

Там има и доста наши сънародници. В щата Южна Каролина Тихомир вече търси с колата си безопасно място от наближаващия ураган. Преди Тихомир обаче, на пътя ще попаднат Тодор и Светла Димитрови, които живеят във Флорида.

Източните щати редовно попадат в обсега на страшни бури. Затова и сега Светла си спомня за урагана „Уилма” през 2005 г. Очаква се „Матю” да удари най-югоизточните брегове тази нощ.

САЩ са в готовност за мащабна евакуация на милиони американци.

Службите следят всяка промяна в посоката на урагана и неговата опустошителна скорост. Матю се движи на север и в петък ще мине над Флорида, а след това Южна Каролина.

В момента скоростта на ветровете варира около 200-250 километра в час. Колкото по на Север отива ураганът, толкова скоростта отслабва.