17

М ара Салватруча – Тайфата на пичовете от Салвадор, е най-страшната гангстерска организация, създавана някога.

ВИЖТЕ ЧЛЕНОВЕТЕ НА МС13 В ГАЛЕРИЯТА

Колко голям е проблемът – толкова, че президентът на САЩ Доналд Тръмп говори за него по време на речта си пред Конгреса „За състоянието на съюза“.

Откриха 61 тела в изоставен крематориум в Акапулко

Откриха масов гроб край проблемния град Игуала в Мексико

Двама престъпници признаха, че са убили 17 ученици в Мексико

„Тази вечер призовавам Конгреса най-накрая да затвори смъртоносните пропуски, които позволиха на MС13 и други престъпни банди да разрушат нашата страна“, каза Тръмп. Той също така покани родителите на две млади жени, убити от членове на МС13 в Лонг Айлънд, да бъдат негови гости.

Въпреки че името Мара Салватруча звучи забавно, няма нищо смешно в тяхната история. Всичко започва през 80-те години на миналия век. Тогава имигранти от Салвадор, избягали от дългата и кървава гражданска война в страната се установяват в Сан Франциско.

Те са комунисти и започват борба както с местните банди, така и с държавата. Организацията им в много отношения прилича на „Ал Кайда“.

Вместо класическата структура на мафията, където има централизирано ръководство, МС13 се състои от отделни клетки. Във всяка от тях участват по около 20 души. Тези малки банди контролират райони с големина около една пресечка от улица. На практика те нямат постоянна връзка помежду си. И това прави работата на полицията по разкриване на цялата престъпна организация на практика невъзможна.

За разлика от „Ал Кайда“ никой не знае кои са истинските лидери на Мара Салватруча. Сочените за такива - Хосе Луис Мендоса, Едуардо Еразо Ноласко и Елмер Каналес Ривера се намират в затвор в Салвадор.

А много от членовете на тази гангстерска организация започват кариерата си на престъпници на възраст от 12-13 години. В кварталите, където живеят те на практика нямат избор. Ако не участват в някоя от бандите, ще бъдат убити. Не че участието им гарантира много по-голяма сигурност. Най-малкият известен член на Мара Салватруча е само на 9 години.

Влизането в бандата обаче въобще не е лесно. Първо бъдещият член трябва да убие човек. Обикновено това са скитници или проститутки, но се случва да са обикновени хора със семейства. Любимото оръжие на МС13 е мачетето. След убийството следва жесток побой в продължение на 13 секунди от всички членове на бандата. А после новоприетият в повечето случай влиза в затвора. Но тъй като е малолетен или непълнолетен и това е първото му престъпление, след сравнително кратко време го освобождават. Междувременно той или тя получават няколко години обучение от опитни престъпници.

Историята на МС13 нямаше да бъде същата, ако не беше политиката на САЩ. През 90-те години на XX век властите решават да се справят с проблема с организираната престъпност сред имигрантите. Генералното решение е да депортират престъпниците обратно в страните, от които са дошли.

Придобили опит в конкуренция с големи криминални организации в САЩ, хората от Мара Салватруча бързо се налагат над местните банди в Латинска Америка. Така за няколко години МС13 става международна групировка. В момента тя вече има около 100 000 членове в цял свят, най-вече в Латинска Америка, но и в страни на други континенти, включително и Германия.

Един от гангстерите споделя, че е бил депортиран 3 пъти в Салвадор, но след това се връщал, пресичайки незаконно мексиканската граница с Тексас. Той приема екстрадирането като безплатна екскурзия за сметка на правителството във Вашингтон. Това не е единичен случай, тъй като 90% от изгонените престъпници по-късно се връщат в САЩ. Между 1998 г. и 2005 г. Съединените щати са депортирали близо 46 000 осъдени в Латинска Америка, според официален доклад и това има разрушителен ефект за социалния мир в региона.

При това САЩ не посочват причините за екстрадирането. Така за властите в другите държави става почти невъзможно да разберат, че приемат опитни престъпници. Например отнема няколко години, докато в Салвадор осъзнаят какво причинява рязкото нарастване на насилието по улиците на страната.

Когато най-после разбират какъв е проблемът, вече е късно. В отговор на опита за противодействие на правителството от МС13 запалват случаен автобус на градския транспорт, в който живи изгарят жени и деца. Обществото в Салвадор е в шок. А единствената причина за безпощадния акт е, че от Мара Салватруча искат да покажат, че никой не е в безопасност.

Завесата за тази зловеща организация вдига едно момиче от Вашингтон, което постъпва в нея на 13 години. На 17 тя забременява и решава да се откаже от престъпния живот. Става защитен свидетел на ФБР, което води до повече от 60 ареста. В крайна сметка обаче Бренда умира от ръцете на собствения си приятел, който също е член на МС13 и я убива с мачете през 2003 г. Докато е жива, тя споделя: „Живееш първо за Бог, после за майка си, но умираш за Мара“.

Статутът на жените в бандата е на пълно подчинение. Ако не се подчиняват обикновено ги бият или измъчват. Арестувано момиче, което влязло в МС13 на 12 години, свидетелства, че е било горено с цигара от момче, само защото говорило без позволение с член на бандата от съседна улица. В това отношение Бренда била специална. Тя успяла да влезе в елита на МС13, нещо изключително рядко за жена. 

Членовете на бандата във всеки град се срещат на „меса” веднъж седмично, където обсъждат йерархията и наказанията за провинилите се. Има и голяма „меса” веднъж месечно, отсъствието, от която се наказва.

Влезлите в Мара Салватруча задължително татуират „MS13” на телата си, обикновено те записват с татуировки и престъпленията си. Например татуси на сълзи под очите показват убийствата.

Бандата отбелязва териториите, които е превзела с графити „MS13” върху всяка свободна стена. Мара Салватруча вече оперира в 46 щата на САЩ, където налага контрол над трафика на наркотици, хора и оръжие.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 17
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

17 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Фармацевти отчитат повишено търсене на ваксини за коклюш&nbsp;</p>

Фармацевт: Няма ваксини за коклюш нито в складовете, нито в аптеките

България Преди 2 минути

През определен период пациентите трябва да се реваксинират, обясни фармацевт

Георги Тахов положи клетва като служебен министър на земеделието

Георги Тахов положи клетва като служебен министър на земеделието

България Преди 10 минути

Росен Желязков изчете указа на президента Румен Радев, с който се правят структурни промени в служебния кабинет

<p>Зрелищно небесно шоу: Розова луна и метеоритен дъжд&nbsp;</p>

Розова луна ще наблюдаваме в небето тази седмица

Любопитно Преди 27 минути

За уникалния небесен феномен може да прочетете в следващите редове

От "Възраждане" поискаха оставката на председателя на НС

От "Възраждане" поискаха оставката на председателя на НС

България Преди 29 минути

В кулоарите на парламента Костадинов обяви, че причината е отказът да бъде допусната точка за гласуване на вот на недоверие на служебния кабинет

<p>Парламентарната група на ДПС с нов заместник-председател&nbsp;</p>

Ертен Анисова е новият заместник-председател на ДПС

България Преди 42 минути

Парламентарната група на ДПС има още трима заместник-председатели: Хамид Хамид, Халил Летифов и Йордан Цонев.

<p>Кога ще бъде пикът на заболели от коклюш</p>

Служебният министър Галя Кондева: Около 400 са регистрираните заболели от коклюш

България Преди 51 минути

От министерството разкриха кога се очакват пикът на заболели

Да целунеш 10 мъже💋: Ан Хатауей описа свое "отвратително" прослушване

Да целунеш 10 мъже💋: Ан Хатауей описа свое "отвратително" прослушване

Любопитно Преди 57 минути

Хатауей не уточни за кой филм е било прослушването

Денков: ГЕРБ саботира второто плащане по ПВУ

Денков: ГЕРБ саботира второто плащане по ПВУ

България Преди 1 час

Това заяви акад. Николай Денков от ПП-ДБ пред журналисти в парламента

<p>На 7 май приключва&nbsp;сагата с бащинството около жестокото убийство в София</p>

Велико Минков: При съвпадение на ДНК експертизата ще настоявам да отглеждам сина си

България Преди 1 час

ДНК експертизата е само стъпка в съдебния процес, заяви той

<p>&quot;Тренд&quot;: Как щяха да гласуват българите, ако изборите бяха сега</p>

"Тренд“ за електоралните нагласи преди вота: ГЕРБ-СДС със значителна преднина пред ПП-ДБ

България Преди 1 час

Близо 7 на сто от българите декларират, че ще се възползват от опцията "Не подкрепям никого"

Шокиращ случай: Шофьор отиде с 2,3 промила алкохол да се регистрира в КАТ

Шокиращ случай: Шофьор отиде с 2,3 промила алкохол да се регистрира в КАТ

България Преди 2 часа

Наказанието за подобно нарушение е затвор до 3 години и глоба до 1000 лв.

Потресаваща катастрофа: Шофьор с 3,31 промила алкохол помете жена в Пловдив

Потресаваща катастрофа: Шофьор с 3,31 промила алкохол помете жена в Пловдив

България Преди 2 часа

Пострадалата е в болница с множество травми

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Той е живял през III век, по времето на император Аврелиан (270-275 г.)

Старт на президентските избори в РСМ

Старт на президентските избори в РСМ

Свят Преди 2 часа

За избран на първи кръг в президентските избори се смята кандидатът, спечелил абсолютно мнозинство от общия брой вписани в избирателния списък избиратели

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Свят Преди 3 часа

Този бункер е построен през 1967 година, но и днес електрическите, водопроводните и вентилационните системи в него са в изправност

Audi Q4 e-tron

Напук на всички опасения: продажбите на EV ще нараснат значително тази година

Технологии Преди 3 часа

Акцентът е поставен върху достъпността, основният възпиращ фактор за първоначална покупка