Още по темата

Над 340 гроба с останките на стотици хора бяха открити в мексиканския щат Веракрус, съобщи днес главният прокурор на Мексико Хорхе Ортис.

„В гробовете са открити 225 трупа, 335 черепа и над 30,6 хиляди различни останки и части от тела”, каза прокурор Ортис.

Откриха 61 тела в изоставен крематориум в Акапулко

Откриха масов гроб край проблемния град Игуала в Мексико

Двама престъпници признаха, че са убили 17 ученици в Мексико

До момента специалисти са установили самоличността на 111 загинали, а 114 още не са разпознати.

Само през 2017 в Мексико са извършени над 29 000 предумишлени убийства – най-много за последните 20 години. Това е втората най-кървава война в света в момента, като само в Сирия има повече жертви.

От 2010 г. за безследно изчезнали във Веракрус се водят около 3 600 души. Този щат на крайбрежието на Мексиканския залив е арена на война между два могъщи наркокартела – „Лос Сетас” („Зетовете” – бел. ред.) и „Залив”, които си съперничат за контрола върху доставките на наркотици и трафика на хора към САЩ.

Всичко започва през 80-те години на миналия век, когато Централното разузнавателно управление продава оръжия на десните милиции – „контри” в Никарагуа. В замяна американското разузнаване получава наркотици, които решава да пласира на пазарите в Латинска Америка, събирайки и разузнавателна информация от местните престъпни босове.

Оттук тръгва възходът на много от големите наркокартели. Сред тях е и ръководеният от Хоакин Гусман – Ел Чапо, „Синалоа” в Мексико. През 2014 г. мащабно разследване на „Ел Универсал” (El Universal) разкрива връзките на определяния като най-могъщия наркобос в света с ЦРУ. Облагодетелстван от протекцията на американското правителство Ел Чапо превръща „Синалоа” в най-голямата престъпна организация в Мексико. В крайна сметка босът е арестуван и в момента излежава присъда в САЩ. Междувременно обаче „Синалоа” буквално превзема Мексико, корумпирайки държавата на всички нива.

В този процес се ражда и картелът „Лос Сетас”. Действията на неговите членове са в основата на кървавата гражданска война, която се води в страната.

През 1999 г., за да се противопостави на „Синалоа”, картелът „Залив” наема частна армия от бивши членове на мексиканските специални сили. Първоначално в нея влизат само 37 корумпирани войници, решили да изкарат „лесни пари”. Те не се представят с истинските си имена, а с буквата „Z” и число след нея. Номер три е Ериберто Ласкано, наричан още Палачът. През 2002 г. той оглавява частната армия, след като нейният лидер – „Z1”, бившият лейтенант Артуро Гузман Декенас, е убит.

До този момент мексиканската мафия доста прилича на италианската такава и дори има добри връзки с нея. Въпреки че разполагат с много въоръжени мъже, босовете предпочитат да действат чрез корупция, избягвайки воините помежду си.

„Лос Сетас” променят правилата на играта. Изправени пред могъществото на „Синалоа” и обучени да убиват те повеждат кървава война срещу по-големия картел. Цивилните жертви и общественото мнение вече няма значение. Никой не е защитен – жени, деца, политици, полицаи, всички могат да бъдат измъчвани и убивани.

През 2010 г., след като лидерът на „Залив” Осиел Карденас Гуилен е арестуван, „Лос Сетас” се отделят и повеждат война и срещу бившите си работодатели. Междувременно частната армия от „зетове” вече наброява хиляди. Садистичната им безпощадност за няколко години ги превръща в най-големия картел в Мексико. А конкурентите им са принудени да отвърнат на агресията с агресия.

Ласкано е застрелян от мексикански войници през 2012 г. Той е обвиняван в редица ужасяващи престъпления, едно от които е, че ядял от плътта на жертвите си. Подозират, че лично е убил стотици хора.

Междувременно и самите „Лос Сетас” се разпадат. Преди да умре Ласкано води война със „Z40” Мигел Анхел Моралес. Последният пък е известен с това, че обича да натъпква жертвите си във варели, да ги залива с бензин и да ги гори живи.

В кървавия конфликт участва и държавата, след като през 2006 г. бившият мексикански президент Фелипе Калдерон обяви война на наркотрафика.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.