Още по темата

Най-малко трима души загинаха и над 30 бяха ранени вчера в американския град Шарлотсвил в щата Вирджиния, където избухнаха ожесточени сблъсъци между националисти и антирасисти, предадоха световните агенции.

32-годишна жена загина и 19 души бяха ранени, когато кола се вряза в група демонстранти в центъра на Шарлотсвил. Двама полицаи пък загинаха в катастрофа на хеликоптер в гориста местност край града, която не е ясно дали е инцидент, или е свързана с безредиците.

Заповед на градската управа за премахването на паметник на генерал, предвождал силите на Юга в Американската гражданска война, стана повод за многолюден протест

на националистически организации и привърженици на теорията за превъзходството на бялата раса.

Членове на Ку-клукс-клан и активисти, свързани с т.нар. „алтернативна десница“, организираха шествие под надслов „Единство на десните“ срещу решение на местните власти да демонтират паметник на генерал Робърт Е. Лий, главнокомандващ армията на Конфедерацията в гражданската война между Севера и Юга .

Въпреки разположените полицейски сили за борба с безредиците и националната гвардия, избухнаха сблъсъци между протестиращи и контрадемонстранти, развяващи знамена на движението „Животът на чернокожите има значение.

Водачът на автомобила, който се вряза в тълпата, беше арестуван,

съобщи началникът на полицията в Шарлотсвил Ал Томас. Мъжът е обвинен в предумишлено убийство. На 20-годишния Джеймс Алекс Филдс-младши от Охайо бяха повдигнати и три обвинения за умишлено причиняване на телесни повреди и за бягство от местопрестъплението.

Той прекара нощта в ареста и според полицейски източник още не си е наел адвокат, нито му е назначен служебен защитник. За понеделник е насрочено съдебно изслушване, на което ще бъде решено дали Филдс да остане под стража, или да бъде пуснат под гаранция.

Губернаторът на Вирджиния Тери Маколиф обяви извънредно положение.

На пресконференция той заяви, че посланието му към белите националисти е само едно: „Вървете си вкъщи“, информира Би Би Си (BBC).

„Имам послание към всички бели националисти и нацисти, които дойдоха днес в Шарлотсвил, посланието е просто: „Върнете се у дома. Претендирате, че сте патриоти, но вие сте всичко друго, освен патриоти. Дойдохте тук, за да нараните хора. И успяхте, наранихте ги. Но имам съобщение за вас: „Ние сме по-силни от вас“, категоричен беше губераторът.

„Осъждаме по най-категоричен начин тази ненадмината проява на омраза, фанатизъм и насилие от всички страни“, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп на импровизирана пресконференция в Бедминстър, Ню Джърси, където е на почивка. Той беше разкритикуван, че не е заклеймил по-специално движенията от крайната десница.