Още по темата

Операцията по издирването на аржентинската военна подводница, изчезнала в Южния атлантик, продължава цяла седмица и вече достигна „критична фаза“, тъй като 44-членният екипаж на борда ѝ може би вече изпитва недостиг на кислород, съобщи говорителят на военно-морския флот на страната Енрике Балби.

Десетки самолети и кораби от 12 страни издирват „Сан Хуан“, докато близките на моряците трепетно очакват новини, а вниманието на цялата страна е погълнато от тревогата за съдбата на подводницата и екипажа ѝ.

Руска подводница потъна в Мумбай след експлозия. Загинаха 18 души

Ако построената пред повече от 30 г. в Германия подводница е потънала или по някаква причина не може да изплува на повърхността, след като даде последен сигнал на 15 ноември, тя

вече би трябвало да изчерпва последните си, 7-дневни запаси от кислород.

Досега не е открито нищо, което да подскаже къде и какво става със „Сан Хуан“, каза говорителят.

Говорителят на военно-морския флот на Аржентина Енрике Балби
Говорителят на военно-морския флот на Аржентина Енрике Балби Източник: ЕПА/БГНЕС

Съдът вероятно лежи на океанското дъно поради повреда на механизма за изплуване нагоре или пък той не е активиран от член на екипажа, каза военноморският експерт Фернандо Моралес в телефонно интервю за агенция Ройтерс.

„Ако капитанът държи съда на дъното, защото мисли, че това е по-разумно, това е едно нещо. Но в дадената ситуация ние трябва да смятаме, че ако той е на дъното, то е, защото не е могъл да изплува“, каза Моралес.

Говорейки ред репортери в Буенос Айрес снощи говорителят Балби разкри, че

необичаен шум е бил регистриран миналата седмица в деня на изчезването на подводницата на 30 мили от последното ѝ регистрирано местоположение.

Той използва термина „акустическа аномалия“, която била констатирана благодарение на запитване, отправено от САЩ в различни агенции, „специализиращи се в събиране на информация за хидроакустичните явления по цял свят“. Говорителят отбеляза, че след получаването на тази информация бил проведен „пълен анализ, който изисквал време“. Информацията била подадена на Аржентина вчера.

Притиснат от репортерите, Балби не пожела да каже дали този шум е индикация за експлозия или за друга извънредна ситуация на борда на подводницата. „Говорим за шум и няма да правим догадки“, посочи той. „Ние изпращаме натам кораби на ВМС на Аржентина с хидролокатори“, каза Балби пред журналистите.

Говорителят опроверга съобщение на вестник „Кларин“ от вторник, че самолет от ВМС на САЩ е засякъл „топлинно петно“ в зоната на издирването на подводницата, което може да свидетелства за наличие на метален обект на дълбочина 70 м и на 300 км от брега. Той

опроверга и всякакви други съобщения за откриване на възможни следи от подводницата.

Последната връзка със „Сан Хуан“ беше установена на 15 ноември от локация на 480 км от брега. Малко преди да изчезне, екипажът ѝ съобщил за електрическа неизправност на борда.

Благоприятното време позволява на издирвателните съдове да покрият по-голям периметър, след като през последните дни им пречеха силният вятър и вълните, отбеляза той. Очаква се от утре времето отново да се влоши. В операцията участват около 30 кораба и самолети и 4000 души от Аржентина, САЩ, Великобритания, Чили и Бразилия. Досега е претърсена океанска площ от 500 000 кв. км, но остава да се претърси още много.

Близките на екипажа са се събрали във военноморската база в Мар дел Плата, откъдето се координира издирвателната операция, и с нарастващо отчаяние следят развоя ѝ, докато часовете се изнизват, отбелязва Ройтерс.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК