Още по темата

Родителите на американския студент Ото Уормбиър, който беше в затвор в Северна Корея, споделиха ужасяващи подробности за състоянието, в което е бил синът им, когато се върнал от изолираната азиатска страна.

Фред и Синди Уормбиър заявиха пред американска телевизия, че севернокорейците са „терористи“, които „систематично подлагали на мъчения“ сина им,

пише Би Би Си (BBC).

Севернокореец разказва за живота под режима на Ким

Американски дезертьор в КНДР останал верен до смърт на Ким

Ото Уормбиър беше арестуван в Пхенян през 2016 г. заради кражба на политически плакат от хотел. Той беше освободен по медицински причини през юни тази година, но пристигна сериозно болен у дома и почина няколко дни по-късно.

Северна Корея винаги е отричала, че е злоупотребявала с г-н Уормбиър. Те казват, че в затвора младежът е развил ботулизъм*, но американските лекари не са открили следи от заболяването при младежа.

В първото им интервю след смъртта на сина им семейство Уормбиър споделиха, че

според тях „е време да кажат истината за състоянието, в което е бил Ото“.

Те са категорични, че „не е честно“ лекарите да описват състоянието на момчето им като „кома“. Фред Уормбиър казва, че когато той и жена му видели сина си, той „се движел наоколо и крещял силно, издавайки тези виещи и нечовешки звуци“.

Главата му е била обръсната, той бил сляп и глух, ръцете и краката му били „напълно деформирани“ и имал огромен белег на единия си крак.

„Изглеждаше сякаш някой беше взел клещи и беше пренаредил долните му зъби“,

разказва бащата.

„Ото е бил системно подлаган на мъчения и умишлено е бил нараняван от Ким и режима му. Това не е инцидент“, категоричен е Фред Уормбиър. Според него синът му е бил изоставен от семейството си, страната си и от света, а правителството не е дало информация за смъртта му.

Г-жа Уормбиър е категорична, че Северна Корея е изпратила сина ѝ вкъщи, защото „не са искали той да умре на тяхна земя“. Семейството отказало да бъде направена аутопсия на младежа, защото той вече е страдал достатъчно и „Не исках да го изпускам от поглед“, добавя Синди Уормбиър.

Местно американско издание обаче оспори твърденията на семейство Уормбиър

„Синсинати Инкуайър“ заяви, че се е сдобил с копие от медицинския доклад за Ото Уормбиър, направен въз основа на външен преглед, който разкрива, че младежът е имал само малки белези, но нищо не показвало да е измъчван.

В статията е цитиран комисарят на окръг Хамилтън, който казва, че зъбите на младежа били „естествени и в добро състояние“ и, че той изглежда е починал от мозъчно увреждане, причинено от липса на кислород.

Американският президент Доналд Тръмп обаче нарече разказа на родителите „велико интервю“ и, че „Ото е бил измъчван от Северна Корея“. Неговият коментар е възможно да доведе до нова ескалация на напрежението между САЩ и КНДР.

*Ботулизъм е рядко срещано заболяване, дължащо се на токсико-инфекция, възникнала от действието на ботулиновия токсин, който действа върху нервните клетки и предизвиква паралитичен ефект