Още по темата

Северна Корея скоро ще разполага с междуконтинентална балистична ракета, снабдена с ядрена бойна глава, заяви днес председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд пред Комисията по въоръжените сили в Сената.

„Не мога да кажа дали това ще стане след три, шест или 18 месеца, но е само въпрос на време“, каза генералът на изслушване в Комисията, посветено на удължаването на пълномощията му с още две години.

Китай се стресна - изпита ли Северна Корея нова бомба

Пхенян заплаши САЩ с най-мощното изпитание на водородна бомба в Тихия океан

КНДР се подигра на най-сериозната заплаха на САЩ досега

Според Дънфорд сега Вашингтон трябва да изхожда от това, че

Северна Корея има както желание, така и възможност да нанесе удар по континенталната част на САЩ.

„Американското министерство на отбраната подкрепя дипломатическите стъпки за решаване на кризата около севернокорейската ядрена програма“, каза Дънфорд.

Дънфорд отбеляза, че в последните 18 месеца министерството на отбраната е активизирало събирането на информация, свързана с военната дейност на Пхенян.

„Макар политическата обстановка в момента да е много напрегната, не сме установили промяна в позициите на севернокорейските сили. Не се наблюдава военна дейност, съответстваща на напрежението в политическата среда“, подчерта той, цитиран от Ройтерс.

В същото време държавният глава на САЩ

Доналд Тръм заяви, че страната му е подготвена за „военен вариант“, който ще бъде разрушителен за КНДР.

Той каза това на съвместна пресконференция в Белия дом с министър-председателя на Испания Мариано Рахой.

„Ние напълно сме подготвени за втория вариант, който не е за предпочитане. Ако обаче направим избор в полза на този вариант, той ще бъде опустошителен за Северна Корея. Той се нарича военен вариант“, каза Тръмп.