Повдигат 7 обвинения на задържания за взрива в Ню Йорк Ахмад Хан Рахами, който беше задържан вчера при акция на полицията.

28-годишният мъж ще бъде изправен пред съда с 5 обвинения за опит за убийство и още две за притежание на оръжие.

Акцията на полицията вчера дойде часове, след като снимката му беше разпространена в медиите с молба всеки, който има информация да сигнализира.

Вижте снимки от мястото, където беше арестуван Рахами.

28-годишният мъж с афганистански корени беше задържан след престрелка с полицията, при която той и двама служители на реда бяха ранени.

По-късно неофициално беше съобщено, че той е пътувал поне три пъти до Афганистан, като последното му посещение там е било през 2014-та година.

В момента се изяснява каква е била целта на визитата и с кого се е срещал там.

Рахами е основен заподозрян за бомбената атака в Ню Йорк в събота, при който пострадаха 29 души.

На него се приписва и атаката край маратон в Ню Джърси предишния ден, където все пак нямаше ранени.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио заяви, че „властите имат всички основания да смятат, че нападението в Манхатън от събота е терористичен акт“.

От ФБР пък отричат да има индикации, че в района на Ню Йорк действа терористична клетка.

Американският президент Барак Обама остро осъди атаките:

"Ние се намираме в голяма опасност, тъй като е налице "Ислямска държава", която по всякакъв начин се опитва да насърчи радикализма", заяви още Обама.

„С присъствието си всички казваме на терористите: Няма да ни прекършите! Прогресивното човечество застава заедно в борбата срещу тероризма”, коментира и българският президент Росен Плевнелиев.

Във връзка с нападенията в САЩ, комисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството в ЕК  Димитрис Аврамопулос коментира, че „тероризмът не познава граници“.

Той допълни още, че подобни нападения са интернационален проблем:

 „За да го разрушим, са нужни общите усилия на всички държави в света, на международните служби за сигурност и то при пълно взаимно доверие“, заяви още комисарят, цитиран от БНТ.