Още по темата

Хилъри Клинтън сравни вероятния си противник в президентската надпревара в САЩ Доналд Тръмп със „свиня с червило”.

Клинтън направи сравнението, визирайки предполагаемите планове на републиканеца милиардер да занижи данъчното облагане за богатите, „за сметка на средната класа”.

Същевременно в кампанията си Тръмп често се обръща към по-бедните американци, убеждавайки ги, че е алтернатива на сегашната политическа система, изградена от хора като Клинтън.

„В Арканзас имаме приказка за това. Можеш да сложиш червило на една свиня, но тя си остава свиня”, заяви Клинтън по време на свое събитие в щата Ню Хемпшир.

Тази фраза се употребява не за първи път по отношение на планове на политическия опонент. Същата фраза Барак Обама употреби през 2008 г. по адрес на кандидата за вицепрезидент на републиканците Сара Пейлин, а няколко месеца по-рано пък Джон Маккейн направи същото сравнение спрямо Хилари Клинтън. 

Източник: ЕПА/БГНЕС

По време на събитието Клинтън получи официално подкрепата на досегашния си съперник за президентската номинация на Демократическата партия Бърни Сандърс.

Това и предопредели тона на събитието, в което двамата разкриха вече общите си цели.

Сред тях е да бъдат спрени „Тръмп и кронитата му, които ще се опитат отново да ни затворят очите”. Под термина кронита Клинтън визираше т.нар. крони-капиталисти – порочна порода индустриалци в икономическата теория, които използват връзките си с държавата, за да получават нечестно предимство на пазара.

"Подкрепям Хилари Клинтън и ще направя всичко възможно тя да стане следващият президент на САЩ", заяви 74-годишният сенатор от Върмонт Сандърс.

Той обеща, че неговата "политическа революция" ще продължи, но призна, че Клинтън, а не той, е получила нужния брой делегати за спечелване на партийната номинация.

Клинтън използва много от реториката на Сандърс, очертавайки някои от елементите в програмата й, които съвпадат с ключовите планове на сенатора социалист – борбата със социалните неравенства и върховенството на корпорациите.

Бившата първа дама съчета тези елементи с някои от нейните собствени, вече изказани президентски обещания.

„Семействата ни се променят. Не е ли време политиките ни да се променят? Не трябва ли да се присъединим към останалия развит свят и да въведем платено майчинство? Не е ли време най-накрая жените да получават равно заплащане с мъжете", заяви още тя.

Още за Доналд Тръмп:

Брекзит и Тръмп президент – накъде отива светът?

Тръмп: САЩ да помислят за расово профилиране

Северна Корея: Доналд Тръмп е мъдър политик

Тръмп: Путин е силен, Обама е слаб