Още по темата

Хилари Клинтън благодари на поддържниците си, които ѝ помогнаха да достигне до исторически момент за жените, след като спечели номинацията за президент на Демократическата партия, информира Би Би Си (BBC).

„Благодарение на вас, ние достигнахме повратна точка“, заяви тя пред скандиращата тълпа по време на митинг в Ню Йорк.

Тя приветства факта, че „за първи път в историята на нашата нация, жена ще бъде номинирана от основна партия“.

По-рано съпругата на бившия президент Бил Клинтън спечели първичните избори в Ню Джърси, което я изведен напред в надпреварата за номинация на нейната партия.

Шест щата гласуваха на първични президентски избори във вторник, но от решаващо значение ще бъдат резултатите от вота в Калифорния.

Съперникът на Клинтън Бърни Сандърс се надява на победа в щата, в който предварителните резултати сочат, че разликата между двамата е много малка.

Американските медии огласиха прогнози, които сочат, че Клинтън побеждава в щата Ню Мексико,

съобщиха още агенциите. При обработени 32% от бюлетините в щата Монтана прогнозите са, че резултатите на Клинтън и Бърни Сандърс са доста близки - 48,6% за бившата първа дама и 46,7%за сенатора. Сандърс спечели на партийните събрания в Северна Дакота, сочат прогнозите на местни медии.

В Калифорния Клинтън води. При обработени 6,17% от бюлетините тя има 63,02% от гласовете срещу 35,86% за Сандърс. В Калифорния и двамата се борят за 546 делегатски места - най-големия дял в последния „супервторник“ от първичната надпревара за номинация за президент на САЩ.

Хилари Клинтън спечели и първичните избори в Южна Дакота,

предаде Асошиейтед прес.

Вчера демократите произведоха вътрешнопартийни избори в пет щата Калифорния, Монтана, Ню Джърси, Ню Мексико и Южна Дакота, а в Северна Дакота - партийни събрания. Шестте щата дават общо 806 делегатски места за националния конгрес на Демократическата партия във Филаделфия на 25-28 юли.

За бившата първа дама вчерашните избори нямаха толкова важно значение. Тя още преди това си беше гарантирала издигането на кандидатурата ѝ за президент на САЩ, като

събра подкрепата на 2383 делегати

за предстоящия конгрес във Филаделфия. Точно толкова са ѝ необходими за утвърждаването на кандидатурата й.
Победата в Ню Джърси я издигна осезаемо над прага от 2383 делегати, отбелязва ДПА.

Целта на Сандърс е да убеди супер делегатите да подкрепят него вместо Клинтън на конгреса на Демократическата партия

през месец юли, но според наблюдатели малко вероятно е сенаторът от Върмонт да успее в усилията си за номинацията.

Междувременно кандидатът на Републиканската партия, противоречивият Доналд Тръмп каза, че се надява поддръжниците на Бърни Сандърс да му останат верни и да го подкрепят в евентуален бараж срещу Хилари Клинтън.

Самият Тръмп очаквано извоюва победа и в петте щата в предвариелните избори за кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия. „Най-важното в изборите не е дали си републиканец или демократ, а кой ще ръководи страната: специалните интереси или народа“, заяви той.

За Тръмп вчерашните избори нямаха никакво особено значение, тъй като вече си беше кандидатирал издигането си за кандидат за президент на САЩ.