Още по темата

С учтиво ръкостискане започна първият телевизионен дебат по Си Ен Ен между двамата непримирими съперници за поста президент на САЩ в университета "Хофстра ", щата Ню Йорк. 

Кандидатът на демократите Хилари Клинтън започна своето участие в дебата с въпроса кой е в състояние да поеме на плещите си „чудовищно голямата отговорност да бъде президент на САЩ“. Бившият държавен секретар нападна Тръмп с думите, че той живее в своя собствена реалност, но фактите са различни.

В галерията вижте и блясъка на Мелания Тръмп преди дебата

Тръмп сравни икономическата ситуация в САЩ с огромен зловещ балон, а САЩ – най-големият длъжник. 

В крайна сметка обаче зрителите дадоха доверието си на Клинтън - според

62 на сто от тях тя е била по-убедителна. Републиканецът спечели 27 на сто одобрение. 

Публиката в залата си позволи освирквания и аплодисменти, дори и бурен смях, което в дългогодишната история на дебатите е забранено. Клинтън на няколко пъти успя да изкара извън равновесие опонента си.

Анализаторите веднага отбелязаха, че

Тръмп се е отметнал от думите си за Ирак -

в предишни изказвания той е подкрепял войната там, а в малките часове българско време, когато се проведе диспутът, той каза, че е против. 

Темите в дебата

 
Републиканският кандидат Тръмп атакува Клинтън по темата с с нейната кореспонденция по времето, когато тя бе държавен секретар.

Тя веднага му отговори, че самият той е пропуснал все още да публикува своята данъчна декларация за доходите. „Ще покажа моята данъчна декларация въпреки мнението на адвокатите си, когато тя покаже изтритите от нея 33 000 писма".

Клинтън продължи да настоява, че очевидно той има нещо за криене, след като не публикува декларацията за приходите си, нещо което десетилетия наред всички кандидати за Белия дом правят.

Тръмп изрази увереност, че Хилари Клинтън целенасочено е нарушавала правилата за изпращане и получаване на документи със секретно съдържание. По време на работата си като държавен секретар на САЩ Клинтън е използвала незащитени сървъри за служебна кореспонденция, включително и секретна. Това е забранено от правилника, действащ в американската администрация. Въпреки това министерството на правосъдието обяви по-рано тази година, че Клинтън няма да бъде преследвана в съда за това.

Киберпрестъпността ще е едно от големите предизвикателства за бъдещия президент на САЩ,

каза Клинтън. Според нея няма съмнение, че Русия е използвала кибератаки срещу американски организации.

Тръмп счита, че няма доказателства за участие на Русия в хакерските атаки срещу компютрите на Националния комитет на Демократическата партия. По думите му това може да е Русия, но може и да е Китай.

Клинтън обвини Тръмп, че е изградил политическата си кариера на

лъжите за националността на сегашния президент Барак Обама.

Тръмп не се смути от това обвинение и заяви, че именно той е накарал Обама да покаже документ, удостоверяващ, че е роден в САЩ. Той припомни, че такива опити сигурно е правила и неговата съперница, но единствено той е успял да постигне успех. Той отчита това като голяма услуга на обществото.

Доналд Тръмп от своя страна каза, че афроамериканците и испаноговорящите в САЩ живеят при непоносими условия. Те са в постоянна опасност да бъдат застреляни. Той обяви, че може да промени тази ситуация.

Тръмп счита, че

външната политика, провеждана от президента Барак Обама и Хилари Клинтън

по времето, когато беше държавен секретар, е довела до създаването на радикалната групировка „Ислямска държава“. Като част от тези политически грешки той цитира нахлуването в Ирак и военната интервенция в Либия. „Ако не бе това, то от ИД и помен нямаше да има“, каза милиардерът и подчерта, че никога не е бил за нахлуване в Ирак.

Тръмп обвини Клинтън, че е предизвикала хаос в Близкия изток,

докато е била държавен секретар.

Тръмп обобщи, че неговата съперница няма енергията, необходима за президент на САЩ. „За да бъде човек президент на тази страна, му е необходима феноменална енергия“, каза той. Клинтън го обори с аргумента, че когато той пътува в 12 страни, договаря мирно споразумение, временно примирие, освобождаване на дисиденти или когато отговаря 11 часа пред комисия в Конгреса, тогава може да говори за енергия“.

Той счита, че ядреният арсенал, с който разполага Русия е по-нов, отколкото този на САЩ.

Според него Русия разширява своите възможности по отношение на ядрените оръжия. Той подчерта, че много от американските бомбардировачи Б-52 са остарели. „Не успяваме да догоним другите страни. Според него ядрените оръжия, а не измененията в климата са най-сериозната заплаха за САЩ.

Тръмп каза, че не изключва, ако стане президент на САЩ, да може да даде заповед на американската армия за нанасяне на превантивен удар, макар и да не желае това. 

Хилари Клинтън заяви в края на първия тв дебат на двамата кандидати за президентските избори в САЩ след 6 седмици, че ще приеме резултатите от изборите на 8 ноември. „Аз съм привърженик на демокрацията. Понякога печелиш, а понякога – не. Аз, разбира се, ще приема резултатите от тези избори, каза тя и изрази надежда, че избирателите осъзнават значението на тази предизборна кампания. „Не става въпрос само за нас. На първо място става въпрос за вас, за вашите семейства, за тази страна и за бъдещето, което искате“, каза тя, обръщайки се към избирателите в САЩ.