Още по темата

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис каза в изявление вчера, че  САЩ „държат отворена вратата“ за военно разрешаване на въпроса с провокативното поведение на Северна Корея

Ако САЩ и техните съюзници досега не са свалили никоя севернокорейска ракета, то е защото Пхенян все още не е изстрелял такава, която пряко да заплашва американска или японска територия. Това обаче може да се промени, казал той.

КНДР заплаши да „потопи“ Япония, обеща „пепел и мрак“ на САЩ

САЩ отстъпи пред КНДР, Пхенян със заплаха: Ще изпитате болка

Когато САЩ изравни Северна Корея със земята

„Засега севернокорейските ракети падат „в средата на океана“.

Ако те обаче се окажат насочени срещу Гуам или американска територия, това ще наложи друг отговор“, добавил Матис.

Шефът на Пентагона смята също, че САЩ са намерили военни начини да разрешат ядрената криза, без да излагат на голям риск южнокорейската столица Сеул, която се намира само на около 50 км от демилитаризираната зона по границата между двете Кореи и е силно уязвима. Той обаче отказа да разкрие какви са тези начини, отбелязва авторитетният вестник „Ню Йорк таймс“ (New York Times).

Тъй като превантивен първи удар вероятно няма да елиминира всички севернокорейски конвенционални или ядрени оръжия – да не говорим за нейните химически или биологически такива, онези, които взимат политическите решения в САЩ, се придържам към традиционното виждане, че

един превантивен удар вероятно би изложил на риск недопустимо голям брой цивилни хора.

Отговорните американски политици също така нямат силно доверие, че военните могат да открият и да унищожат целия севернокорейски арсенал от ракети с голям обсег и ядрени бойни заряди. В такъв случай ще се наложи американската противоракетна отбрана да сваля всяка оцеляла (ракета или ядрен заряд), с които Пхенян би могъл да атакува САЩ или техните съюзници, пише изданието.

Матис не казал как Вашингтон може да заобиколи тези рискове, прибягвайки към „военната опция“. Той избегнал да каже също дали тези опции ще бъдат „кинетични“, което на военен език означава смъртоносни действия, като бомбардировки, въздушни удари или наземни военни операции.

Вестникът цитира военни експерти, според които има опции, които могат да не предизвикат незабавен ответен удар на Пхенян срещу Сеул. Те могат да включват кибервойна или дори

опит за убийство на Ким Чен-ун, макар че такъв опит гарантирано трябва да бъде успешен.

Други потенциални опции са военноморска блокада на Северна Корея или изпращане на допълнителни войски в региона. Но засега не са се появили признаци, като например предислокация на военни ефективи или евакуация на американските граждани от региона, които да подсказват, че САЩ реално готвят „военна опция“ в Северна Корея.

Матис все пак изразил мнение, че дипломацията и санкциите засега оказват натиск срещу Пхенян, който се оказва във все по-голяма изолация.

Вижте още:

Севернокореец разказва за живота под режима на Ким

Американски дезертьор в КНДР останал верен до смърт на Ким

Защо никой не сваля ракетите на Северна Корея?

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.