Още по темата

Повечето секретни документи, откраднати и публикувани от бившия сътрудник на американската Агенция за национална сигурност – Едуард Сноудън, са съдържали военни тайни и не са имали нищо общо с личния живот на хората.

Това е заключението в доклад на Комисията по разузнаването към Камарата на представителите на Конгреса, резюмиран в три страници. 

Едуард Сноудън в снимки - изменник или разобличител

В продължение на две години тя е проучвала как Сноудън е успял да изтегли над 1,5 милиона класифицирани документа от защитени мрежи на АНС, какво са съдържали документите и какви вреди е нанесла кражбата им на националната сигурност. Сноудън предостави документите на журналисти, които направиха разкрития за програмите за масирано вътрешно следене, започнало след терористичните нападения на 11 септември 2001 г., напомня АП. Програмите са събирали метаданни за телефонни разговори на милиони американци и за електронна кореспонденция с чужбина.

Сноудън не е изобличител, а изменник на страната си и предател на колегите си, 

заяви председателят на Комисията Девин Нунис, конгресмен републиканец от Калифорния, цитиран от Асошиейтед прес.  

"Той изложи на опасност нашите военнослужещи и хората в Америка. Очаквам той в крайна сметка да се върне в Съединените щати, където да бъде изправен пред правосъдието заради престъпленията си", добави Нунис.

Разкритията на Сноудън за събраните от Агенцията данни за милиони телефонни разговори след терористичните атаки от 11 септември 2001 година са повод за разгорещени дебати.

Едуард Сноудън вече в "Туитър": Чувате ли ме сега

Едуард Сноудън: Аз съм шпионин, не системен администратор

Представители на гражданското общество се безпокоят за посегателства над личния живот, а законодатели заявиха, че губят инструменти за борба с тероризма.

Самият Сноудън избяга в Хонконг и после в Русия,

за да се спаси от съдебно преследване, а сега иска президентът Барак Обама да го помилва. Всички членове на Комисията по разузнаването обаче са подписали писмо до президента, в което го призовават да не помилва Сноудън, посочва Асошиейтед прес.

Междувременно днес е

премиерата на дългоочаквания филм за бившия шпионин.

Главната роля се изпълнява от Джоузеф Гордън-Левит, а режисьор е Оливър Стоун.

Лентата проследява живота на Сноудън от 2003 до 2013 година, когато той разобличава програмата "Призма" чрез журналиста Глен Грийнуолд и документалния режисьор Лаура Поатрас и напуска САЩ.

Филмът тръгва по кината днес, включително и в България.

Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент, заяви междувременно, че филмът си заслужава да бъде гледан.

"Филмът на американския режисьор Оливър Стоун би бил особено интересен за жителите на Европа и Америка, смята говорителят на Владимир Путин. "Препоръчвам го на всички, за да може след това да размислят", заключи Песков.