Още по темата

Българското посолство във Вашингтон призовава всички български граждани на територията на щата Флорида да пристъпят незабавно към евакуация и да изпълняват разпорежданията на местните власти.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА - КАК ИЗГЛЕЖДА "ИРМА" ОТ КОСМОСА И КАК СЕ ПОДГОТВЯТ ЗА НЕЯ

Приближаващият бреговете на Флорида ураган „Ирма“ се очаква да нанесе значителни материални поражения и представлява сериозна заплаха за живота на хората, която не трябва да се подценява. Утре той ще стигне щата. От Националния център за ураганите съобщиха, че стихията е толкова силна, че ще убие всеки на пътя й. 

Задействан е най-мащабният план за евакуация в САЩ - 6,3 милиона души от третия по големина щат трябва да напуснат домовете си. Това е със 700 000 души повече от последното съобщение. 

Засега на дежурния телефон на посолството няма постъпили сигнали за пострадали

български граждани вследствие на урагана „Ирма“, съобщават от МВнР.  Постъпили са няколко запитвания от родители, които не могат да се свържат с близките си на островите Сейнт Мартен и други, намиращи се на круизен кораб. 

Полетите от всички международни летища на територията на Флорида вече са преустановени, горивото в бензиностанциите е на привършване, магазините са опразнени.

Дежурният телефон в кризисния щаб на българското посолство във Вашингтон е +1(202) 387-5770.

След като за известно време спадна до 3-та категория,

тропическият циклон отново е най-високата, 5-та степен. Учени твърдят, че това е най-мощния атлантически ураган от десетилетия насам. Очаква се силата му да бъде възстановена, когато удари южната част на щата. 

Стихията взе над 23 жертви, опустоши два карибски острова и остави материални щети за милиарди. Десет са загиналите на Сен Мартен и Сен Бартелеми - те са и най-тежко пострадалите, с щети за над 1,2 милиарда евро. На двата острова бе обявен "червен код" за тревога заради заради приближаващия ураган "Хосе", макар да стана ясно, че той няма да мине от там - (актуална информация следете тук)

Уникално видео от самолет в окото на урагана „Ирма”

"Ирма" се превръща в най-страшния ураган в историята

Най-зловещите урагани, отнели живота на милиони 

Холандски морски пехотинци разпръснаха от хеликоптери листовки с предупреждение към жителите на холандската част на Сен Мартен, където няма ток и новините не могат да стигнат до хората. В листовките пише, че към острова се задава нова стихия.

Всъщност очаква се Америка да бъде атакувана от три урагана едновременно -  "Ирма", "Хосе" и "Катя" като "Катя" се развихря в Мексиканския залив и се очаква да засегне около милион души в западните мексикански щати – около Веракрус.

По-рано ураганът Ирма засегна сериозно централната част на Куба с пориви на вятъра, достигащи 260 км/ч, съобщи кубински метеоролог в ефира на обществената телевизия, предаде Франс прес. Най-тежко засегнати са централните провинции Камагуей и Сиего де Авила, но заради голямата си площ стихията е усетена и от провинция Лас Тунас, на изток, до намиращата се 400 км западно провинция Вийя Клара. През територията на острова за пръв път от 1932 г. преминава "окото" на толкова мощен ураган.