Още по темата

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се пошегува, предлагайки да се сравни неговият коефициент на интелигентност (IQ) с този на държавния секретар Рекс Тилърсън, уточнявайки, че резултатът му е предварително известен.

Както съобщи във вторник на редовен брифинг прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс, „президентът със сигурност никога не е казвал, че държавният секретар няма висок интелект. Той се пошегува, нищо повече. Той е напълно уверен в държавния секретар“.

Американски психиатри: Тръмп е луд и опасен

Пет действия на Тръмп, които може би не забелязахте

Президентът Тръмп доста често говори за своя коефициент на интелигентност, като през 2013 г. заяви, че неговият е „много по-висок“ от този на други двама президенти на САЩ – Барак Обама и Джордж Буш. Въпреки това настоящият държавен глава на Америка никога не е разкривал колко точно е неговият IQ. А можем ли да разберем дали наистина е прав, проверява Би Би Си (BBC).

Какво е  IQ?

Коефициентът на интелигентност на един човек се определя, след като той направи тест за интелигентност. Няма само един такъв тест, като МЕНСА (международно дружество на хора с висок  IQ) приема резултати от над 200 теста, включително нейните собствени. Някои тестове траят един час, а други нямат определено време, за което трябва да бъдат направени.

Д-р Франк Лоулис, психолог в МЕНСА-Америка казва, че те обикновено тестват пространствени, количествени и вербални умения.

Източник: Thinkstock/Guliver

Д-р Барбара Пери директор на проучванията за президенти  в Университета във Вирджиния споделя, че няма списък на американските президенти и техния коефициент на интелигентност, но все пак може да се каже кой е по-умен като се обърне внимание на тези, които са били включени във „Фи Бета Капа“ (Phi Beta Kappa) в техния университет.

Обществото „Фи Бета Капа“, основано през 1776 г., отличава „най-добрите и най-ярките студенти по науки и изкуства в 286 висши училища в цялата страна“. От 44-ата президенти на САЩ 17 са членове на „Фи Бета Капа“. От най-скорошните президенти това са Бил Клинтън, Джордж Буш и Джими Картър. И въпреки че никога не е потвърден президентският IQ, през 2006 г. Калифорнийския университет изчислява, че Джон Куинси Адамс е най-интелигентният от всички президенти на САЩ.

Къде се вписва Доналд Тръмп?

„Ако той някога разкрие своето IQ, просто имам чувството, особено след като предизвика Тилърсън да да разкрие неговото, че коефициентът му е по-голям, отколкото биха предположили повечето хора“, казва д-р Пери. „Хората, които не го харесват, често казват „о, той е такъв идиот, о, той е толкова глупав“. Но аз се обзалагам, че неговият коефициент на интелигентност е по-висок, отколкото те си дават сметка“, категорична е тя.

Д-р Пери посочи бизнес кариерата на Тръмп отпреди политическите му изяви, в които между другото според нея той се справя отлично, като пример, казвайки:

„той очевидно притежава определена вродена интелигентност, за да бъде толкова успешен бизнесмен“.

Но дали неговият IQ е по-висок от на Тилърсън, д-р Лоули споделя, че това не е определящо. „Ако вземете някого, когото определяме като гений – например Айнщайн, той вероятно няма да се справи добре с теста, защото мисли извън установените правила. Той може би ще измисли дузина отговори на един въпрос“, смята Лоули.

Така или иначе спорът кой има по висок коефициент на интелигентност би могъл да приключи много бързо – МЕНСА предложи да тества интелигентността както на президента Тръмп, така и на г-н Тилърсън.