Още по темата

Президентът на Филипините Родриго Дутерте, който е известен с грубия си език, предизвика нов дипломатически скандал с невъздържаните си изказвания, наричайки посланика на САЩ „гей“, пише в. „Гардиън“ (The Guardian).

Дутерте направи хомофобските си изказвания по адрес на посланик Филип Голдбърг в телевизионно предаване в петък. „Както знаете, аз се боря с посланика на държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Неговият посланик гей, този кучи син. Той ме вбеси“,

каза Дутерте.

71-годишният политик спечели президентските избори в страната си през май след популистка и скандална кампания, в която редовно използва неприличен език, показвайки неуважение към редица авторитетни фигури – от политическите му опоненти до папата.

Дутерте за първи път влезе в конфликт с Голдбърг по време на кампанията си, когато направи неуместни коментари по адрес на една австралийска мисионерка, която стана жертва на сексуално насилие, а след това беше убита през 1989 г. в Давао, градът, който Дутерте управлява две десетилетия.

Тогава Голдбърг и посланикът на Австралия остро разкритикуваха изказванията му.

Американският посланик Филип Голдбърг на среща с президента Дутерте:

„Той се намеси в изборите, правеше изявления тук и там. Не трябваше да прави това“,

каза Родриго Дутерте.

Държавният департамент на САЩ заяви, че филипинския шарже д'афер Патрик Чуасото е бил привикан в понеделник, за да бъдат обсъдени с него коментарите на президента.

Говорителката Елизабет Трюдо на департамента заяви, че е са искали да разберат по-добре защо Дутерте е отправил тези обиди.

Говорителят на външното министерство на Филипините Карл Хосе потвърди за срещата, но заяви, че на нея са били обсъждани отношенията между двете държави като цяло. „Отношенията между Филипините и САЩ остават силни“, подчерта той.