Още по темата

Владимир Путин постигна напредък във връщането на статута на Москва на велика сила.САЩ вече не могат да игнорират Русия, както се опитваха да направят в последните години, пише в свой анализ авторитетното издание "Файненшъл таймс". Това става в навечерието на представянето на новата стратегия за национална сигурност на САЩ.

САЩ обявяват нова стратегия за национална сигурност на 18 декември

За 18 години на власт Путин постигна значителен напредък в опит да върне на страната си статута на велика сила и да гарантира, че нито един глобален проблем не би могъл да бъде разрешен без Москва, отбелязва изданието.

Един от най-красноречивите примери за това са категоричната намеса в Сирия на Путин през 2015 г., която е „спасила президента Башар Асад от почти сигурно поражение и му е помогнала да възвърне контрола си върху по-голямата част от страната“. Москва влага много дипломатически усилия, за да се уреди конфликтът, а от друга страна САЩ едва участват в него. Русия може би няма да е способна да договори мир в Сирия сама, но вече не може да бъде договорена сделка без нейното участие, се посочва в статията.

Като пример за постигнатия напредък се припомня фактът, че страната е установила работни отношения с всички главни страни в региона - Египет, Иран, Израел, Саудитска Арабия и Турция. Русия е в добра позиция да играе водеща, ако не решаваща роля в оформянето на ново регионално равновесие, се казва в статията.

В Европа Русия демонстрира сила чрез нахлуването си в Украйна и чрез това показва, че е има действително вето над разширяването на НАТО и на ЕС . Тези организации вече не могат да се развиват или да внедряват политики към източните си съседи, без да съобразяват с интересите на Москва, което е в рязък контраст със ситуацията през 90-те години на миналия век и първото десетилетие на 21-ви век. В Североизточна Азия Москва може и да не е главен играч по севернокорейския въпрос, но нейните връзки с Пхенян гарантират, че тя ще бъде част от всякакво уреждане.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Руски емисари обиколиха света в опит да спечелят влияние на глобалната сцена, отбелязва изданието. Като примери се цитират опитите за договаряне на сделка за ядрени централи в Южна Африка, ухажването на генерал Халифа Хафтар в Либия, финансовото подпомагане от Роснефт на правителството на Мадуро във Венецуела в замяна на дялове в енергийния сектор на страната.

САЩ продължават да привличат по-талантливи и предприемчиви хора от целия свят, повече, отколкото която и друга страна по света и че американските идеали са все така широко споделяни и пораждащи възхищение, въпреки че страната не се справя много добре, за да ги спазва по един задоволителен начин. Страната остава по-необходима от Русия като партньор на много места и има нужда да възвърнат волята си, за действат като велика сила, каквато са, завършва статията. 

Анализът излиза в навечерието на представянето на новата стратегия за национална сигурност на САЩ от президента Доналд Тръмп. В нея ще бъдат изброени "глобалните заплахи" за САЩ и техните интереси, включително от "авторитарни държави" като Русия и Китай.

Очаква се да се обяви разделителна линия в отношенията с Китай, който ще бъде обвинен за „икономически агресор“. Страната също така е под натиск, заради липса на достатъчно ответсни действия срещу Северна Корея и нейните ядрени опити.

Стратегията може и да се разглежда като „бистър поглед“ пред предизвикателствата на Китай, според анонимни източници.

Анализатори предупреждават, че агресивен подход към Китай може да доведе до разрушителна икономическа война с азиатския гигант. Очаква се и да бъде отменен текстът на предшественика му Барак Обама, според който климатичните промени са заплаха за националната сигурност

В реч на 12 декември съветникът по въпросите на националната сигурност на Тръмс Х.Р. Макмастър заяви, че стратегията ще се съсредоточи върху проектирането на американската военна и икономическа сила в чужбина с фокус върху противопоставянето на Китай и Русия и съдържащи ядрени заплахи от Иран и Северна Корея.

"В много отношения ние освободихме много конкурентно пространство през последните години и създадохме възможности за тези ревизионистични сили", каза Макмастър, позовавайки се на Китай и Русия. Според него, тези две страни „подкопават международния ред и стабилност и подкопават суверенните права на своите съседи. Тогава той акцентира, че Русия създава нов вид война, дезинформация и пропаганда чрез използването на множество домейни, които се опитват да разделят нашите общности в нашите народи и да ги натоварят един срещу друг и да се опитат да създадат кризи на доверие ".

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК