Около 200 протестиращи се сблъскаха в полицията в американския град Фъргюсън, щата Мисури, след нов ден на улични протести срещу убийството на 18-годишен младеж от полицай в града преди седмица, предаде Асошиейтед прес.

През изминалата нощ протестиращи нахлуха в магазина, където стана трагедията, и започнаха да плячкосват и да рушат.

Реакцията бе в отговор на оповестената от полицията информация, че има доказателства, че малко преди да бъде застрелян чернокожият Майкъл Браун е откраднал кутия с пури на стойност близо 50 долара от магазина и на излизане е заплашил един човек.

Протестиращите са започнали да замерят с камъни и други обекти полицията, притекла се в отговор на сигнала за безредици, и един полицай е пострадал.

За да спадне напрежението, полицаите са се оттеглили, без да арестуват никого.

Плячкосани са били и други магазини.

Близките на Браун твърдят, че като оповестява компрометираща информация за убития младеж полицията се опитва да повлияе на преценката на съда по делото срещу стрелялия по него полицай.

На пресконференция вчера полицейският шеф на Фъргюсън Томас Джаксън оповести, че по-рано в деня на фаталния инцидент - 9 август - Майкъл Браун и неговият приятел Дориан Джонсън са извършили кражба на пури от магазин в града.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Полицаят Дарън Уилсън спрял двамата младежи, след като получил съобщение и описание за кражбата по полицейската радиостанция.

По-рано днес в. "Ю Ес Ей тудей" предаде, че всяка година около 100 чернокожи във Фъргюсън, щата Мисури, биват убити от полицията.

По данни на ФБР, които са предоставени от местните правоохранителни органи, при различни инциденти полицията във Фъргюсън убива около 400 жители, сред които 96 чернокожи. От тях около 18 процента са на възраст под 21 години.

"Тази статистика показва, че убийството на чернокожия младеж миналата седмица далеч не е единичен случай. Съдейки по тези данни подобни инциденти имат масов характер", отбелязва вестникът.

Във Фъргюсън, който е предградие на Сейнт Луис, през последните дни избухнаха размирици заради убийството на 18-годишния чернокож Майкъл Браун от полицай. Според полицията Браун е нападнал полицай в колата му и се е опитал да вземе оръжието му. Според свидетели полицаят е застрелял Браун, въпреки че той е бил вдигнал ръце, за да покаже, че не е въоръжен. Населението на Фъргюсън е около 21 000 души, около 60 процента от тях чернокожи.