Още по темата

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че операцията „Маслинова клонка“ в Сирия няма да се ограничи с прочистването в Африн, а ще стигне до границата с Ирак.

Цел на операцията в района на град Африн, в Северна Сирия, е Кюрдската работническа партия ПКК и кюрдската милиция "Сили за защита на народа", считани от Турция за терористични групировки. САЩ обаче подкрепят СЗН в борбата им срещу "Ислямска държава" в Сирия и заради това се дигна до напрежение между двете държави.

САЩ недоволни от Анкара, Ердоган: Какво правите още в Афганистан

На разширеното заседание на представители на управляващата Партия на справедливостта и развитието от цялата страна Ердоган коментира хода на операцията и подчерта, че в близко време Турция напълно ще неутрализира кюрдските отряди от сирийския клон на ПКК. Според него „Маслинова клонка“ представлява открито предупреждение към онези, които не вярват в решимостта на Турция за борба с тероризма. Той изрази удовлетворение от факта, че операцията се провежда без проблеми в сложните географски и климатични условия.

„Искам отново да кажа, че операцията на Турция в Африн е насочена единствено срещу терористичните организации и терористите. Обръщам се към тези, които в Европейския парламент се опитват да говорят за тази операция като за окупация – примери за окупация вие можете да намерите в историите на Либия, Руанда, Мали. Турската армия, турският народ никога не са действали като окупатори“, отбеляза Ердоган.

Турската армия прочиства Африн от кюрдските бойци

Турски сухопътни войски влизат в Сирия

Турската армия даде първа жертва в "Маслинова клонка"

„Повече от всичко Анкара е разочарована от факта, че терористите от PKK действат открито в региона благодарение на подкрепата на САЩ. С какво да обясним това? Президентът на САЩ Доналд Тръмп недоволства от сякаш излишната критика на Анкара. Турция и САЩ са стратегически партньори. Нима така постъпват стратегическите партньори?", заяви той. 

„Маслинова клонка ще продължи дотогава, докато не бъдат постигнати поставените цели“, посочи турският лидер. Той заяви, че след Африн ще последва операция за прочистване от терористите и в района Манбидж и посъветва никой да няма съмнения, че истинските стопани там са арабите.

После операцията ще се разшири до границата с Ирак,

а борбата ще продължи до неутрализирането и на последния терорист", посочи президентът.

Според него онези, които наричат Сирийската освободителна армия терористична, не се отличават от кюрдските отряди, от ислямските джихадисти от ДАЕШ и от кюрдската ПКК.

„Ще продължим битката си, докато нито един терорист не остане по границата ни до Ирак“, заяви Ердоган в реч в Анкара, обещавайки да "прочисти" град Манбидж, източно от Африн, който също е под контрола на милицията на сирийските кюрди „Отреди за защита на народа“(ОЗН).

Анкара и Вашингтон се разминаха и в съобщенията за съдържанието на телефонен разговор между Ердоган и американския президент Доналд Тръмп късно в сряда.

Американският президент Доналд Тръмп призова своя турски колега Реджеп Ердоган да намали своите военни операции в Сирия. В телефонен разговор Тръмп е настоял пред Ердоган Турция да намали и ограничи своите военни действия. Той е призовал също да се избягват каквито е и да е било действия, които могат да предизвикат сблъсък между турски и американски сили. 

Белият дом некоректно и непълно е предал съдържанието на телефонния разговор

между президентите на САЩ и Турция Доналд Тръмп и Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Анадолската агенция, като се позовава на източници от правителството.

Според агенцията турската страна има претенции по отношение на разпространеното от Белия дом съобщение в сряда. Тръмп не е говорил нито за притеснения от ескалацията на насилие, нито за деструктивната и лъжлива риторика на турция. Когато обсъждали операцията срещу Африн, водена от турската армия, двамата президенти „само обменили мнения и нищо повече“, цитира агенцията своите източници. Що се отнася до втория проблем, стопанинът на Белия дом изразил само „безпокойство от откритата критика срещу САЩ“в Турция.