Най-малко 29 души са ранени след експлозия в квартал Челси на Ню Йорк Сити, съобщи Би Би Си (BBC), позовавайки се на информация от местните власти. Нито един от ранените не е с опасност за живота, но един човек е пострадал сериозно.

Причината за взрива, който е избухнал в събота късно вечерта, остава неясна. Кметът Бил де Блазио го описва като умишлен, но заяви, че

няма данни да е свързан с тероризъм.

Експлозията е станала около 21 ч. местно време (около 3.30 ч. българско време). Очевидци разказват за хора, тичащи във всички посоки след „изключително силен“ взрив.

Вижте кадри от мястото на инцидента

Според непотвърдени информации експлозията е избухнала в кофа за боклук и е изпочупила прозорците на съседна сграда. Няколко пресечки са били затворени от полицията.

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че експлозията вчера в Манхатън се дължи на бомба, но няма връзка с международния тероризъм

Малко по-късно кореспондентът на NOVA в Ню Йорк Ясен Дараков заяви, че е намерено второ взривно устройство на четири пресечки от експлозията. То е било

тенджера под налягане, от която излизали жици, а към нея бил прикрепен мобилен телефон.

Властите имат видео от момента на експлозията и на кадрите са забелязали подозрителен мъж, информира още кореспондентът.

Челси е един от най-модерните квартали на Манхатън и неговите барове и ресторанти са пълни с хора през уикенда.

Въпреки че инцидентът се разигра късно вечерта,

блокирането на редица улици в тази част на Манхатън доведе до задръствания

и препятствия за града, който никога не спи.

Допълнително усложнение за придвижването налагат и мерките за сигурност заради т.нар. Седмица на ООН. Чакат се редица държавни ръководители и дипломатически делегацци да пристигнат в Ню Йорк за 71-ава Генерална сесия на ООН, включително и българският президент Росен Плевнелиев.

Градоначалникът на Ню Йорк е категоричен, че взривът в Челси няма нищо общо с този, избухнал в съседния щат Ню Джърси. Самоделно взривно устройство избухна покрай маршрута на благотворителен маратон, който е трябвало да се проведе днес в град Сисайд парк.

Устройството било направено от парче желязна тръба и взривно вещество и поставено в кофа за боклук до трасето на маратона. То избухнало около 09.30 ч. местно време (16.30 ч. българско). Няма пострадали при взрива. Маратонът беше отменен. В него са щели да участват около 5000 души.