Още по темата

Ейнджъл е на 13 години, когато майка ѝ я принуждава да се омъжи и да направи семейство. „Чувствах се като робиня”, казва тя за детството си.

Израснала в строга християнска религиозна среда, Ейнджъл все още не е имала приятел, когато се омъжва. Нейната майка обаче настоява бракът да бъде консумиран. Така Ейнджъл ражда първото си дете на 15.

ВИЖТЕ МИРА, ЕДНА ОТ НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ ДЕЦА-БУЛКИ В СВЕТА В ГАЛЕРИЯТА

Нейният съпруг я биел и насилвал. А тя не можела да си представи друг живот. В момента Ейнджъл е на 26 г. Има 5 деца, три от които са родени от първия ѝ брак. Успяла е да скъса с миналото си и да намери мъж, когото обича. Все пак не спира да мисли какво е можела да направи и как е можел да се развие животът ѝ, ако не е била омъжена насила на 13 г. Историята на Ейнджъл се случва в Айдахо в САЩ.

Световният срам - кървавите убийства на честта

Изнасилиха публично тийнейджърка за наказание

10-годишната майка не била с 13-годишния баща

Докато страни като Зимбабве, Малави и Ел Салвадор наскоро забраниха браковете с деца, тази практика остава законна под различни форми в САЩ. В половината щати дори няма определена минимална възраст за брак. В повечето от останалите тя е 13 или 14 години.

Станалото с Ейнджъл засяга хиляди момичета на възраст под 18 години, които се омъжват, често за мъже много по-възрастни от тях и обикновено с разрешението на родителите си.

Проучване на издадените в САЩ брачни удостоверения, съставено от организацията „Най-после свободни” (Unchained At Last), показва, че повече от 167 000 деца под 18-годишна възраст са сключили брак в САЩ между 2000 и 2010 г. При това данните са силно консервативни, тъй като организацията е получила достъп до регистрите на само 38 от всички 50 щата.

Детските бракове са най-разпространени в южната част на САЩ, според изследователския център „Пю” (Pew). Тази практика е най-масова в Западна Вирджиния и Тексас, следвани от Оклахома, Арканзас, Тенеси, Северна Каролина, Невада и Калифорния.

Това обаче не означава, че детски бракове няма и в северните щати. В Ню Джърси от 1995 г. до 2012 г. са сключени повече от 3400 такива, в Ню Йорк от 2000 г. до 2010 г. броят им е над 3 800, а в Кънектикът от 2000 г. до 2014 г. те са 1150.

На практика браковете с малолетни са легални под някаква форма във всички щати. Жертвите са от семейства, изповядващи всякакви религии, от различни раси и с разнообразен социален и икономически статус.

Не са рядкост случаите, основно в религиозни общности – християнски, мюсюлмански, юдейски и др., когато изнасилени малки момичета забременяват и са принуждавани да се омъжват за насилниците им, за да се запази доброто име на семействата.

Пример за това е Шери Джонсън. Тя е принудена да се омъжи на 11 г. за мъжа, който я изнасилил. Шери била изпратена под венчилото от собствената си майка. На 16 г. вече имала 6 деца, като съпругът ѝ не спирал да я изнасилва и след брака. Тя била напълно зависима от мъжа си, без образование и възможност да работи. „Да имам деца беше моят живот”, разказва Шери. Сега тя се опитва да промени обществото и законите във Флорида, така че станалото с нея да не се повтаря с други момичета.

Макар че в повечето щати да има регулации, забраняващи на браковете с деца, те лесно могат да бъдат заобиколени, например чрез подаване на молба за взаимно съгласие в съда или с представяне на разрешение от родителите на детето.

А да се помогне на децата, вкарани в принудителни бракове, е много трудно. Реално навършването на пълнолетие често е тяхното единствено спасение.  

Дете, което напуска дома си в САЩ, се счита за избягало, което означава, че социалните служби могат да се обърнат срещу организациите, помагащи на жертвите на принудителни бракове.

В много щати децата не могат да предприемат правни действия от свое име. Така те могат да бъдат омъжени, но няма как да получат развод.

По отношение на действащото в момента законодателство за бракове с деца, САЩ – най-богатата страна в света, се нарежда до държави като Иран, Саудитска Арабия и Йемен.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.