Още по темата

Стана ясно, че стрелецът в Далас планирал още по-голяма атака.

Мика Джонсън уби петима и рани седем полицаи по време на мирен протест против полицейското насилие срещу чернокожи в САЩ, преди да бъде ликвидиран от органите на реда в гараж, където се барикадира.

Разследващите случая открили в апартамента на Джонсън експлозиви и бележки, които загатват за големия мащаб на планираното от него нападение.

Стрелецът написал със собствената си кръв "Ар Би" (RB) по стените на гаража. Полицията се опитва да разгадае неговото послание.

25-годишният мъж се превърна във враг номер едно на американците, но в същото време друг афроамериканец е спечелил уважение в национален мащаб.

Кой е Мика Джонсън

Джонсън, който е от афроамерикански произход няма криминално минало и не е имал връзки с екстремисти. След развода на родители му, бащата на Мика се жени повторно, а той продължава да живее с майка си, по-малката си сестра Никол и брат си - Тевин.

25-годишният мъж е бил военнослужещ в Афганистан до април 2015 г.

Той е служил в тиловите части и е бил обучен за дърводелец и зидар.

Освободен е от армията след като негова колежка го обвинила в сексуален тормоз и заявила, че той има нужда от лекарска помощ. Жената поискала и ограничителна заповед за себе си и за семейството си.

Адвокатът на Джонсън споделя, че той е трябвало да бъде отстранен през септември 2014 г., но вместо това е получил почетно освобождаване от отговорност месеци по-късно.

Според адвоката някой е "прецакал" Джонсън и той наистина е бил черната овца в отряда,

защото в случаи на сексуален тормоз, обикновено нещата се решавали с консултации, а не с директно отстраняване от армията.

Пет дни преди инцидента, стрелецът публикувал в интернет карикатура на мъж с качулка, който прерязва гърлото на униформен служител. Джонсън споделил и видео, на което бели убиват кит с думите: "Защо толкова много бели (не всички) се радват и участват в смъртта на невинни същества?", пише британският "Телеграф".

Познати на Джонсън, с които понякога играли баскетбол заедно, го описват като хладен и спокоен, но напоследък често говорел за равенството на чернокожите.

"Не му обръщахме голямо внимание", казва едно от момчетата пред "Телеграф". Но през последната седмица Джонсън все повече повдигал темата за полицията и че убийството на чернокожи от бели полицаи излизало извън контрол.

Хора отдават почит на загиналите полицаи пред мемориала пред полицията в Далас
Хора отдават почит на загиналите полицаи пред мемориала пред полицията в Далас Източник: ЕПА/БГНЕС

"Всички сме с разбити сърца. Това трябва да спре, това разделение между полиция и граждани".

Това каза 55-годишният началникът на полицията Дейвид Браун след убийството на полицаите. Самият той е от афроамерикански произход и след седмица на насилие в Далас, чернокожият полицай стана фигурата, олицетворила травмата на цялата нация.

Историята му, белязана от лична трагедия, е събрала в себе си болезнените напрежения, свързани с работата в полицията, расовото и въоръженото насилие в Америка. Той е родом от Далас и става полицай, за да се бори с нарко епидемията в собствения си квартал.

Малко след като Браун оглавява полицията в Далас,

27-годишният му син застрелва полицай и още един мъж, докато е под влияние на наркотици. Полицията го неутрализира веднага.

Освен сина си, Браун загубва също брат си и свой партньор в работата, станали жертва на стрелба.

"Този човек е преминал през толкова много", казва местният жител Рон Франклин, дошъл пред сградата на полицията в Далас да отдаде почит на намиращия се в непосредствена близост мемориал. 

Момчета скаути отдават почит на загиналите полицаи пред мемориала пред полицията в Далас
Момчета скаути отдават почит на загиналите полицаи пред мемориала пред полицията в Далас Източник: ЕПА/БГНЕС

Като началник на полицията Дейвид Браун е спечелил уважение в национален мащаб

за напредничавия си подход към органите за опазване на реда и работата му за изграждане на по-приятелски отношения между ченгетата и членовете на общността. 

Според социоложката от университета в Айова Джесика Велбърн фактът, че Браун е чернокож и ръководи 3 500 полицаи е крачка в правилната посока.

"Със сигурност, той познава лично всеки аспект от ситуацията и определено си дава ясна сметка за положението, в което се намира", посочва Велбърн.