Още по темата

Ръководителят на предизборния щаб на Доналд Тръмп Пол Манафорт, който тази седмица бе намесен в разследване за политическа корупция в Украйна, години наред е работил с диктатори и военни полеви командири, натрупвайки значително състояние.

В американската политика 67-годишният Манафорт е известен като изключителен републикански стратег, който през 70-те и 80-те години е работил за предизборните кампании на Джералд Форд и Роналд Рейгън, а след това е бил съветник на Джордж Буш баща през 1988 г. и на Боб Доул през 1996 г.

Той е отговарял за републиканския партиен конгрес, на който бе издигната кандидатурата на Боб Доул, победен впоследствие от Бил Клинтън.

След 20 години отсъствие Доналд Тръмп се обърна към него в края на март,

за да внесе професионализъм в една любителска кампания, която не очакваше успеха на необичайния си кандидат. Няколко седмици по-късно предишният шеф на предизборния екип Кори Левандовски бе уволнен и Манафорт пое контрола на операциите.

Винаги безупречно сресан и облечен, силно критичен към медиите, внукът на италиански имигрант Пол Манафорт оттогава неуморно защитава републиканския кандидат за Белия дом и хули критиците му.

Дейността му на ръководител на предизборна кампания крие други, по-неясни занимания на могъщ международен лобист.

През 1980 г. той става съосновател на "Блек, Манафорт, Стоун и Кели" (БМСК), лобистка кантора във Вашингтон. През 1985 г. сред клиентите му са анголският бунтовнически лидер Жонаш Савимби, когото той преобразява в борец за свобода. Жонаш Савимби получава милиони долари помощ от правителствата на Рейгън и Буш.

Сред клиентите на БМСК от онова време са и бившият диктатор на Заир Мобуту Сесе Секо, правителството на Кения, Нигерия и бившият филипински президент Фердинанд Маркос.

През 1992 г. разследване на Центъра на обществена почтеност описва тези връзки и изплатени за това лобиране милиони в доклад, озаглавен "Лобито на палачите".

Появи се конкуренция на Тръмп - бивш кадър на ЦРУ

Тръмп: Имам най-добрия темперамент за поста

Вече официално Клинтън срещу Тръмп

През 1995 г. БМСК е продадена. Манафорт създава друг консултантски кабинет с бившия съветник на Джон Маккейн Рик Дейвис, а след това през 2012 г. учредява Ди Ем Пи интернешънъл, съобщава в. "Вашингтон пост".

Името му се появява и във Франция в

"аферата Карачи",

два оръжейни договора, подписани през 1994 г. с Пакистан и Саудитска Арабия, за които има подозрения, че са довели до комисионни, финансирали кампанията на Едуар Баладюр за президент на изборите през 1995 г., спечелени от Жак Ширак.

Източник: ЕПА/БГНЕС

През 2013 г. Пол Манафорт е разпитан от френски съдии и признава, че му е било платено чрез посредник по договорите, бизнесмена с ливанско и испанско гражданство Абдул Рахман ел Асир, за да съветва Едуар Баладюр. Той също заявява, че се срещнал с предизборния екип на Баладюр, но други срещи не последвали. При разследването се разкрива, че между 1994 и 2001 г. са били платени около 340 000 долара на Манафорт или обкръжението му.

По-неотдавнашната му работа за бившия проруски президент на Украйна Виктор Янукович,

за чиято промяна на имиджа той допринася, тази седмица отново се появи на първите страници в САЩ - реклама, която спокойно би си спестила кампанията на Тръмп.

Доналд Тръмп вече е критикуван за изказаното му към Владимир Путин възхищение, изявленията му за Крим и призивите му към руснаците да хакнат имейлите на Хилари Клинтън. Съперничката му от Демократическата партия незабавно го призова да разкрие "връзките" на Манафорт и на другите представители на предизборния му екип с "руски или прокремълски лица и организации".

Според Артем Ситник, който ръководи новата агенция за борба с корупцията в Украйна, името на Манафорт присъства в "черен списък" на партията на сваления през 2014 г. бивш президент Виктор Янукович, с отбелязани над 12 милиона долара плащания на Манафорт, без да се знае със сигурност дали той наистина е получил тези пари.

Според в. "Ню Йорк таймс", който говори за плащания в брой на Манафорт между 2007 и 2012 г.,

Янукович и неговата Партия на регионите сериозно са се вслушвали в съветите на Манафорт

и консултантския му кабинет, които им помогнали няколко пъти да спечелят избори.

Пол Манафорт отрече да е получавал каквито и да било незаконни плащания в брой, а в понеделник осъди в изявление "необоснованите и глупави" обвинения. Той заяви, че никога не е работил за правителствата на Русия или Украйна.

В. "Вашингтон пост" цитира сътрудници от предизборния екип, според които

Тръмп уважава Манафорт,

обаче се чувства "ограничен и контролиран" от хора, "които почти не го познават". 

В редакционна статия в понеделник в. "Уолстрийт джърнъл" пише, че Тръмп трябва да реши проблемите в предизборната си кампания, която все по-често среща спънки, до Деня на труда на 5 септември или да се откаже от надпреварата, отбелязва агенцията.