Още по темата

По-големи електронни устройства са временно забранени в пътническите салони на самолетите пътуващи към САЩ от осем в Близкия изток и Северна Африка. Информацията за новата мярка изтече по-рано днес в информационните агенции, а по-късно беше обявена официално от администрацията на Доналд Тръмп.

Новите правила означават, че пътниците няма да могат да вкарват техника като лаптопи, таблети и видеокамери в ръчния си багаж. Устройства като мобилни телефони и медицински апарати няма да са обхванати от правилото. Същата забрана няколко часа по-късно обявиха и британските власти.

Хванаха джихадист с газови бутилки в Брюксел

Атентат в джамия в Квебек - убити и ранени 

Забраната ще важи за големите авиокомпании от Близкия изток и Северна Африка -  Роял джордениън еърлайнс, Иджипт еър, Търкиш еърлайнс, Еър Мароко, Кувейт еърлайнс, Катар еърлайнс, Емирейтс, Етихад еъруейз, Сауди Арейбиън еърлайнс. Мярката обхваща 10 летищата - в Кайро, Аман, Кувейт, Казабланка, Доха, Рияд, Джеда, Истанбул, Абу Даби и Дубай.

Американското министерство на вътрешната сигурност очаква авиокомпаниите в списъка да въведат ефективно изпълнение на забраната в рамките на 96 часа, считано от днес. Това означава, че оттук нататък пътниците им ще трябва да слагат неща като преносимите си компютри в багажа, който отива към товарния отсек на самолета. Мярката ще засегне около 50 полета дневно.

"Анализ на разузнавателните служби показва, че терористични групи продължават да се прицелват във въздушния транспорт и търсят нови методи, за да извършват атентати, като например укриване на експлозиви в стоки за масово потребление", каза един от американските представители, обявил новата забрана, предаде Франс прес. 

Властите в САЩ не уточнават колко дълго забраната ще е в сила, но изтъкват, че авиокомпаниите, които се забавят с изпълнението й, могат да загубят правото си да летят до Америка. 

 

 

"Търкиш еърлайнс" (Turkish Airlines) вече уведомиха своите пътници за въвеждането на забраната в съобщение на официалния си сайт. Там се уточнява, че тя важи за "устройства, по-големи от мобилен телефон (смартфон)", но изключва "медицински устройства". По-рано Йорданските кралски авиолинии също уведомиха своите клиенти за новите ограничения. 

Йорданските кралски авиолинии съобщиха в "Туитър", че пътниците им от утре няма да имат право да внасят повечето видове електронни устройства в ръчния си багаж.
Йорданските кралски авиолинии съобщиха в "Туитър", че пътниците им от утре няма да имат право да внасят повечето видове електронни устройства в ръчния си багаж. Източник: ЕПА/БГНЕС

Защо се въвежда мярката?

Миналия февруари самолет на дубайската авиокомпания Daallo беше разтърсен от експлозия малко след излитането си от сомалийската столица Могадишу. Пилотът успя да приземи самолета, а предполагаемият атентатор беше единствената жертва. Ако той беше взривил устройството си вече високо във въздуха със сигурност целият самолет  щеше да е унищожен.

В последствие разследващите органи разкриха, че бомбата е била в лаптопа на джихадиста. Отговорност за атентата пое сомалийската групировка Ал-Шабаб, която е свързана с Ал-Кайда.

Възможността за други подобни нападения в момента притеснява американското разузнаване, коментира Би Би Си. Както и в други случаи обаче, конкретната причина за забраната засега не е ясна.

Според непотвърдена информация, в момента заплахата идва от предполагаеми планове за атентати на групировката Ал-Кайда на Арабския полуостров.

Тръмп и Близкия изток

Почти непосредствено след встъпването си във власт в началото на годината американският президент Доналд Тръмп наложи пряка забрана за влизане в САЩ за 120 дни на граждани на 7 мюсюлмански страни - Ирак, Сирия, Иран, Судан, Либия, Сомалия и Йемен. Ограничението включваше и хора, които са постоянно пребиваващи в САЩ.

След масово недоволство и съдебно решение, администрацията на Тръмп беше принудена да отмени забраната.

Тръмп с нова версия на указа, който разгневи света

Забраната на Тръмп падна

В средата на този месец в сила влезе по-мека версия на указа, с която се забрани само издаването на нови визи за 90 дни и прекратяване на програмите по прием на нови бежанци за 120 дни. Извън ограниченията обаче бяха извадени гражданите на Ирак. 

Днес от министерството по вътрешната сигурност отрекоха забраната за електронни устройства да е свързана с предишните действия на администрацията, което може да означава, че е свързана с конкретна информация на разузнаването за планувани терористични действия.