Още по темата

Министерството на отбраната на САЩ потвърди, че от 2007 до 2012 г. е съществувала програма, проучваща неизяснени феномени във въздуха, информира Би Би Си (BBC), цитирайки информация на в. „Ню Йорк Таймс“ (The New York Times).

Тайната програма за идентифициране на технологично развити аерокосмически заплахи е имала бюджет от 22 млн. долара годишно,

като е имала за цел проучването на неидентифицирани летящи обекти. Много малък брой служители на ведомството са били наясно с програмата.

Руски космонавти разказват стряскащи истории за космоса

Хакерът, който открадна истината за НЛО от НАСА и Пентагона

Американски военни и свидетели за НЛО във Великобритания

В. „Ню Йорк Таймс“ казва, че документите от операцията описват странни самолети със скорост и движещи се обекти. Учените обаче гледат скептично на документите, подчертавайки, че необяснимите събития, описани в тях, не са непременно доказателство за извънземен живот.

Според изданието създаването на програмата се дължи на сенатора от щата Невада Хари Рийд, бивш лидер на групата на Демократическата партия в горната камара на американския парламент. Пред вестника той споделя: „Не се срамувам и не съжалявам, че създадох програмата, направих нещо, което никой не е правил преди мен“. След като бюджетът ѝ беше над 20 млн. долара, програмата е закрита, за да се спестят разходи.

Хари Рийд
Хари Рийд Източник: ЕПА/БГНЕС

По данни на в. „Ню Йорк Таймс“ Луис Елисондо, ръководил програмата от основаването ѝ, е заявил, че

служителите продължили да разследват необичайни въздушни явления и подозрителни обекти заедно с другите си ежедневни задължения и след спирането на финансирането през 2012 г.

Елисондо напусна Пентагона през октомври тази година.

По-рано тази година, Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) пусна в онлайн пространството милиони страници на разсекретени документи. е включват наблюдения на НЛО и набор от доклади за летящи чинии.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.