Още по темата

Правителството на САЩ спря официално да работи за втори път тази година, защото Конгресът не успя да спази крайния срок за гласуване на новия бюджет, съобщи Би Би Си (BBC).

Сенаторите се затрудниха заради последните възражения от републиканеца Ранд Пол, но все пак придвижиха закона, който отде в Камарата за гласуване. Федералното финансиране на държавните услуги изтече в полунощ.

Планът, който е в цели 600 страници, предлага увеличение на разходите с около 300 млрд. долара за отбрана и вътрешни услуги. Ако планът бъде приет в Камарата на представителите и подписан от президента през следващите няколко часа, спирането може да бъде отменено преди началото на работния ден в САЩ в петък.

Не е ясно как ще гласува Камарата и как ще бъдат засегнати обществените услуги в петък, ако спирането продължи.

Какво означава, че правителството е спряло за обикновените хора?

Много правителствени агенции затварят, когато правителството спре да работи, тъй като тяхното бъдещо финансиране е теоретично несигурно. Много служители са помолени да не ходят на работа и няма да получат възнаграждение, въпреки че някои може и да получат.

Служителите, считани за жизнено важни като военният персонал и ръководителите на полети, трябва да работят независимо, че правителството не работи.

Преди три седмици някои хора загубиха работата си за три дни заради предишното спиране на правителството, но този път все още не е ясно кои агенции ще спрат работа.

Не е за първи път

Освен двата пъти от началото на 2018 г., в които правителството на САЩ спира работа, това се е случвало и друг път.

През 2013 г. спирането продължи 16 дни. Националните монументи и паркове бяха затворени, а стотици хиляди държавни служители бяха пуснати в неплатен отпуск. Само един човек беше оставен да патрулира по дългата 8891 километра граница с Канада.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.