Още по темата

100 голи жени ще посрещнат вероятния кандидат на републиканците на президентските избори в САЩ през ноември Доналд Тръмп на конгреса на неговата партия в Кливланд, който започва днес, предаде Франс прес.

Те се събраха в североизточния американски град за инсталация на известния американски фотограф Спенсър Тюник. Всяка от жените държи в ръка голямо кръгло огледало.

Инсталацията е в знак на протест срещу поведението на републиканците и кандидатурата на Тръмп.

Жените са се обърнали символично към намиращата се недалеч спортна зала на Кливланд, където ще се проведе конгресът на партията.

"Имам две дъщери и жена и съм изплашен от езика на омразата в Републиканската партия срещу жените и малцинствата", заяви Спенсър Тюник.

"Не можех да се огранича само да гласувам. Трябваше да направя нещо, за да се противопоставя на тази идиотска тенденция", каза още той.

Известният с голите си инсталации фотограф засегна и други актуална тема в американското общество -

тази за правото на притежаване на огнестрелни оръжия, на фона на поредицата смъртоносни стрелби в САЩ.

"Общественото показване на голо тяло е незаконно, но за сметка на това човек може да се разхожда с оръжие без да го безпокоят. Намирам това за доста странно", коментира Тюник.

В края на миналия месец американският фотограф събра над 6 хил. души да позират голи пред парламента на Колумбия, за да предадат послание за мир в тази страна, разкъсвана от въоръжен конфликт от повече от половин век.

Защо сравниха Тръмп с Хитлер и Мусолини

19-годишен британец опита да убие Доналд Тръмп

Тръмп: САЩ да помислят за расово профилиране

Хилари Клинтън и Доналд Тръмп поведоха война в "Туитър"

Конгресът на републиканците в Кливланд започва днес и продължава до четвъртък. Националният комитет на партията потвърди правилото, че делегатите, излъчени от отделните щати, нямат право да гласуват по начин, различен от волята на изпратилите ги избиратели.

Това означава на практика, че официалното издигане на Доналд Тръмп за кандидат на републиканците за Белия дом е сигурно.