Войните, които приключиха без нито една жертва
Снимката е илюстративна   
Източник: iStock/Getty Images
0

В ойните представляват едни от най-мрачните моменти в световната история. Причинените от тях страдания и разрушения са неописуеми, а броят на загиналите – неизмерим.

Съществуват обаче примери за конфликти, приключили без нито една жертва. В следващите редове може да научите любопитни подробности за някои от тях:

„Уиски войната“

В основата на този необичаен конфликт между Канада и Дания стои малкият остров Ханс, намиращ се на около 1000 км от Северния полюс. Той е безлюден и няма нито растителност, нито някакви природни ресурси. Разположен е точно в средата на протока Нерс, който разделя Канада от Гренландия (автономна територия на Дания). Освен това Ханс се намира на еднакво разстояние от Гренландия и канадския остров Елсмир.

Войната за него избухнала през 1973 г., макар че до сражения така и не се стигнало. За сметка на това, служители на канадска петролна компания решили да забият на острова знамето на своята родина. За датчаните пък оставили „утешителен подарък“ – бутилка уиски.

Отговорът на Копенхаген не закъснял. Датският министър по въпросите на Гренландия посетил Ханс. Заедно с хората, които го придружавали, той свалил канадския флаг и на негово място поставил датското знаме. Министърът също така оставил бутилка аквавит (традиционен датски алкохол).

През следващите години канадски и датски войници започнали да се редуват да посещават острова, за да сменят знамената и да оставят след себе си бутилки алкохол. Консенсус бил постигнат чак през 2022 г., когато двете страни сключиха споразумение за подялбата на Ханс.

„Организираното пиратство“ на Канада

Канада е замесена в още един странен конфликт, приключил без жертви. Той избухнал през 1995 г., след като властите в страната обвинили Испания, че превишава квотите си за риболов на калкани край бреговете на остров Нюфаундленд. Стигнало се дотам, че на 9 март канадската брегова охрана дори открила огън по испански траулер и задържала екипажа – действия, които представители на ЕС определили като „организирано пиратство“. Напрежението продължило да расте и през следващите седмици. Канадските власти наредили да бъдат прерязани рибарските мрежи на няколко испански и португалски плавателни съда. В отговор, Мадрид изпратил военен кораб в района. За щастие, до по-сериозни инциденти не се стигнало. На 16 април ЕС, Канада и Испания успели да постигнат споразумение по отношение на риболовните квоти и по този начин бил сложен край на конфликта.

335-годишната война

Историците определят този конфликт като издънка на Английската гражданска война, бушувала в периода 1642 – 1651 г. Роялистките сили, верни на крал Чарлз I, първоначално имали надмощие, но това постепенно се променило и парламентаристите под ръководството на Оливър Кромуел започнали да постигат победа след победа. В крайна сметка Холандия също влязла във войната, съюзявайки се с парламентаристите. В началото на 1651 г. вече било ясно, че поражението на роялистите е неизбежно. Те били изтласкани в района на Корнуол, в югозападната част на Англия. Остатъците от флота им пък се оттеглили на островите Сили. Холандия решила да се възползва от ситуацията, изпращайки там 12 бойни кораба. Целта била роялистите да бъдат принудени да изплатят на страната репарации.

Ръководителите на флота отхвърлили искането, в резултат на което холандците обявили война на островите Сили. Започнала блокада, по време на която така и не се стигнало до сражения. Три месеца по-късно парламентаристите на Кромуел триумфирали над своите опоненти и гражданската война приключила. Роялистите, намиращи се на островите Сили, капитулирали, а холандските кораби вдигнали блокадата. Мирен договор обаче така и не бил подписан. Конфликтът бил забравен, докато през 1986 г. историкът Рой Дънкан не установил, че той все още не е официално разрешен. В резултат холандският посланик във Великобритания Рейн Хюдекопер посетил Сили, където подписал мирен договор на 17 април 1986 г. По този начин официално бил сложен край на войната, продължила цели 335 години.

Три отсечени дървета

През 1839 г. между американските щати Мисури и Айова избухнал конфликт за граничната зона, която ги разделяла (въпросната ивица била широка едва 15 км.). Той ескалирал, след като шерифът от Мисури Юрая Грегъри бил арестуван от властите в Айова. Причината била, че той се опитал да събере данъци от хората, живеещи в оспорвания район. Впоследствие двата щата изпратили там военни, но до сблъсъци така и не се стигнало. Според някои историци единствените „жертви“ били три дървета с пчелни кошери, отсечени в хода на конфликта. През въпросната 1839 г. с въпроса за границата между Мисури и Айова се заел Върховният съд на САЩ, а окончателно споразумение било постигнато десет години по-късно.

Мостът над Ред Ривър

През 1931 г. други два американски щата се оказали въвлечени в една крайно необичайна „война“. Става въпрос за Тексас и Оклахома. Причина за избухването на конфликта станало построяването на мост над Ред Ривър (река в южната част на САЩ, която е приток на Мисисипи). Собствениците на друг мост над реката, за преминаването на който се плащало такса, представили съдебно решение, което забранявало използването на новото съоръжение. Това накарало губернатора на Тексас Рос Стърлинг да нареди поставянето на ограждения, които да осуетят всеки опит за прекосяването му.

Отговорът на властите в Оклахома не закъснял. Губернаторът на щата Уилям Мъри на свой ред наредил новият мост да бъде отворен. Той дори изпратил военни, които да премахнат огражденията. Малко по-късно, те били издигнати отново от тексаски рейнджъри, изпратени от Стърлинг. Напрежението започнало да ескалира, а Мъри дори обявил военно положение. Самият той посетил моста, въоръжен със старинен револвер. Споразумение било постигнато на 6 август, когато съдебното решение, забраняващо преминаването по новия мост, било отменено. Въпросните събития се превърнали в своеобразна медийна сензация. Според някои историци, новините за „войната“ привлекли вниманието на Адолф Хитлер. В резултат, той започнал да гледа на САЩ като на страна, която е раздирана от вътрешни конфликти и не представлява реална заплаха за Германия.

Още от автора:

Най-дългата и кървава война в историята на Европа

Забравената република, за която умряха 2 милиона души

Кой е „Генерал Мраз“ и къде е била най-голямата танкова битка в историята

Чеченските войни и конфликтът в Украйна – уроците на историята

Сблъсък на империи: Какво не знаем за Кримската война

Забравената трагедия, която отне живота на 5 млн. души

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Илияна Йотова с коментар за рокадата в МВнР</p>

Йотова за служебния кабинет: Не се знае кой носи отговорността за него

България Преди 15 минути

Според нея е необходимо министър-председателят да даде подробна и задълбочена пресконференция

Вулкан на Антарктида изхвърля златен прах, но е свързан със смъртоносна трагедия

Вулкан на Антарктида изхвърля златен прах, но е свързан със смъртоносна трагедия

Свят Преди 18 минути

257 души загиват при самолетна катастрофа в района

Иран с ядрено въоръжение

Иран временно затвори ядрените си съоръжения

Свят Преди 1 час

Основните съображения са сигурност покрай евентуален отговор от страна на Израел

<p>Автомобилните концерни се къпят в пари</p>

Автомобилните концерни се къпят в пари

Технологии Преди 1 час

Основните 6 автомобилни производители в Европа са заработили нетна печалба от 66,7 млрд. евро

<p>Жена твърди, че е имала 20-годишна страстна връзка с призрак</p>

Жена твърди, че е правила секс с призрак всяка вечер в продължение на 20 години

Свят Преди 1 час

Призракът разкрил лицето си след 20 години, което прекратило странната им "връзка"

BMW 326

BMW се произвежда 5 години от акционерно дружество, основано от СССР

Технологии Преди 1 час

Руски историк твърди, че маршал Жуков е възродил BMW след Втората Световна Война

<p>Експерт коментира рокадата в служебния кабинет и&nbsp;Даниел Митов</p>

Експерт: Новият кандидат за поста външен министър се е доказал като дипломат

Свят Преди 1 час

Министър-председателят Димитър Главчев инициира промени в персоналния състав на служебния кабинет

Лична история: Как на 21 години загубих първия си милион

Лична история: Как на 21 години загубих първия си милион

Любопитно Преди 1 час

"Знам какво е чувството да мислиш, че си грешка, че си провал“, каза д-р Пламен Русев, изпълнителен председател на борда на Webit Foundation

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп участва в предизборна проява в Атланта, 10 април 2024 година

Делото срещу Доналд Тръмп: Има истински проблем с този съдия

Свят Преди 2 часа

Тръмп твърди, че като бивш президент трябва да бъде имунизиран срещу наказателно преследване

САЩ ще гласува проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел

САЩ ще гласува проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел

Свят Преди 2 часа

САЩ не са изпращали голям пакет с помощи за Киев от декември 2022 г.

<p>Увеличават се случаите на холера в Йемен</p>

ООН: Увеличават се случаите на холера в Йемен

Свят Преди 2 часа

"От октомври миналата година насам наблюдаваме тревожно възобновяване на холерата в цялата страна", заяви представител на ООН

<p>Радев: Конституцията е израз на държавнически подход, който не трябва да се принизява</p>

Румен Радев: Конституцията е израз на държавнически подход, който не трябва да позволяваме да се принизява

България Преди 2 часа

Това заяви Радев в приветствието си по повод днешния Ден на българската Конституция и професионален празник на юристите

<p>Парите не са средство за манипулация: Как да научим децата си&nbsp;</p>

Как да научим децата на финансова грамотност

Любопитно Преди 2 часа

Съвети как да научим децата си на финансова грамотност четете в следващите редове

Какви са загубите от частичното приемане на България в Шенген

Какви са загубите от частичното приемане на България в Шенген

България Преди 3 часа

По думите на Рашков всички ние като потребители плащаме цената от неприемането ни с по-високи цени в магазините

Иран с подробности за ракетите и дроновете, използвани при атаката срещу Израел

Иран с подробности за ракетите и дроновете, използвани при атаката срещу Израел

Свят Преди 3 часа

Наред с ракетите Техеран е изпратил срещу Израел и дронове "Шахед-136"

<p>&quot;Намираме се опасно близо до ядрена катастрофа&quot;</p>

Шефът на МААЕ за АЕЦ "Запорожие": Намираме се опасно близо до ядрена катастрофа

Свят Преди 3 часа

Той критикува неотдавнашните атаки срещу украинската атомна електроцентрала