37

„Историческата промяна е като лавина. Всичко започва от покрит със сняг планински склон, който изглежда стабилен. Промените се случват под повърхността и са невидими. Но нещо идва.”

Това пише историкът Норман Дейвис, цитиран от автора на британския „Индипендънт” Юсеф Ел-Гингихи в текст по повод 100 годишнината от Октомврийската революция в Русия.

Защо Путин не отбеляза 100 г. от Великата октомврийска революция

1917 – годината, която Путин би предпочел да забрави

На 7 ноември (25 октомври по стар стил) силите на болшевиките, предвождани от Владимир Ленин, извършват преврат срещу временното правителство в Петроград и на практика започват завземане на властта в тогавашната Русия.

Следва гражданска война със стотици хиляди жертви, която в крайна сметка ще доведе до създаването на Съюза на съветските социалистически републики през 1924 година.

Следват Сталин, колективизацията, десетки милиони умрели от глад или убити, безброй репресирани, 70-годишен тоталитарен режим, репродуциран в голяма част от Източна Европа.

Близо 30 години след края на социалистическият експеримент, в Москва 100-годишнината от началото му не се отбеляза, а актуалният спор около датата остава дали изложената в центъра на града мумия на Ленин да бъде погребана.

От една страна, финалната оценка на революцията, включително у нас, сякаш е единодушна.

„За България това е най-драстичното и фатално събитие с дълготрайни последствия, разиграло се извън нейните граници”, заявиха вчера наши философи и историци.

В едно сме с мнението на Запада, обобщено от Гингихи:

Ленин и Сталин са поставени наравно с Хитлер като масови убийци, ръководещи тоталитарни режими. Революцията се превръща в автокрация, олицетворена от чистки и лагери за политически затворници.

„Гардиън”, другият най-популярен глас на британското ляво, припомня сцена от романа „Живот и съдба” на Васили Гросман.

В нея двама стари болшевики се срещат като затворници в ГУЛАГ през 1942 година. По-младият от двамата все още вярва в каузата на 1917 и си мисли, че е бил затворен заради грешка. Във финалния им разговор по-възрастният обаче има жесток и прост синтез на борбата им като причина за появата на лагерите:

„Допуснахме грешка. И тя доведе до това.”

Това е перспективата „грешка”. Има и друга.

„Руската революция през 1917 е безпрецедентно събитие в историята на човешкия вид”, пише френският философ Ален Байду.

Движението на Ленин и Троцки, привлякло милиони работници в Царска Русия, „установява власт, чиято декларирана цел е тоталното премахване на хилядолетните основи на всички „модерни” общества: скритата диктатура на тези, които имат финансов контрол над производството и търговията.”

„Хора от целия свят, от масата работници и селяни до интелектуалците и артистите, разпознават тази революция под името „комунизъм” и я приветстват с ентусиазъм”, допълва той.

„Каквито и да са били по-късните проявления на това безпрецедентно приключение … комунистическата революция през октомври 1917 дава основа на твърдението, че властващият капитализъм винаги ще бъде нещо от миналото”, смята откровено левият Байду.

И неговите думи могат да се сторят неразбираеми за много хора, живеещи 30 години след разпадането на Източния блок и краха на съветския марксизъм.

Бедността и неравенството в руската империя, отгоре на всичко влязла в Първата световна война, обаче не са изчезнало явление в съвременния свят, който съвсем не показва силите да се справи с тях.

Поне така ни се струва, когато четем, че състоянието на осемте най-богати индивида в света се равнява на това на по-бедната половина от човечеството.

Революция, в която народно движение да промени статуквото в една капиталистическа страна обаче не изглежда възможна.

„Колапсът на комунизма през 1991 иронично го изпрати в това, което Троцки наричаше „кошчето на историята”, пише Гингихи, но прибавя и добре позната констатация: историята се пише от победителите.

Жертвите на Сталин са запомнени и преброени, а той е осъден от обществото за злодеянията си. Отнася ли се същото за капиталистическия ред в САЩ и жертвите му във водените от него войни в Корея, Виетнам или Ирак, пита авторът на „Индипендънт”.

Той цитира и американския генерал от ВСВ Къртис ЛеМей: „Ако бяхме загубили войната, предполагам, че щях да бъда съден като военен престъпник.”

В следващия момент социалните придобивки за населението в тоталитарния СССР направляват социална промяна в рамките и на Западния свят. След победата над нацизма социалистическите революции извън Източния блок за предотвратени, но част от цената е възприемането на „комунистически” концепции като 8-часовия работен ден или държавно определени минимални заплати.

След разпада на СССР обаче социалистическите експерименти изглеждаха победени, а размечталият се Франсис Фукуяма обяви „краят на историята”.

Този край изглежда все по-далечен след фундаменталните недостатъци в системата, които дълговата криза от 2008 демонстрира. Те и други фактори пък доведоха до „популистките” завои в ляво и дясно и изненади като Тръмп и Брекзит. Класовото разделение от революционните времена изглежда неактуално, но деление има. 

„Обещанието на западните капиталистически икономики, че приливната вълна (от капитали) повдига всички лодки, беше нарушено”, заяви по време на дискусия, организирана от „Файненшъл Таймс” Шрити Вадера, която в момента ръководи британското звено на мултинационалната банка „Сантандер”.

Вадера визира т.нар. „trickle-down” теория в икономиката – че печалбите на големия бизнес означават, че той ще създава повече икономически възможности и ще повиши общото благосъстояние на всички. Вместо това чашата на богатите се пълни с несравнимо по-големи темпове от тази на останалите.  

Така и социализмът спря да бъде забравена мръсна дума. Гингихи изтъква нарастващото електорално влияние на лейбъристите на Джереми Корбин във Великобритания, привържениците на Бърни Сандърс в САЩ, тези на Жан-Люк Меланшон във Франция или на „Подемос” в Испания.

Новите леви популярни движения обаче не са кървава борба с установения ред, като Октомврийската революция, нито на практика искат край на капитализма. Те са против само неолибералния му вариант, изтъква британският интелектуалец Тарик Али.

Единственото неизбежно нещо обаче е трансформацията, изтъква Гингихи.

Сто години след Октомврийската революция, тя е заклеймена от установения ред на влиятелните. Той обаче изглежда все по-нестабилен.

За да се върнем на Дейвис процесите под повърхността неизбежно отново ще доведат до лавина. Единственото неясно е кога тя ще започне. 

Коментари 37
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

37 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Технологии Преди 26 минути

X TV ще е платформа за гледане и на стрийминг

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 6 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 10 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 11 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 12 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 12 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 13 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 13 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 13 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 14 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 14 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 14 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 14 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 14 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 15 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав