24

Н атискът на демократите в Конгреса на САЩ за импийчмънт на Доналд Тръмп заради възпрепятстване на правосъдието набира сила.

Председателката на долната камара на Конгреса Нанси Пелоси заяви, че Тръмп може да подлежи на импийчмънт заради възпрепятстване на правосъдието и прикриване на нарушения. Съвсем ясно е, че този президент възпрепятства правосъдието и е ангажиран в прикриване на нарушения - и това може да е престъпление, заради което трябва да започне процедура за неговото отстраняване, каза Пелоси.

Тя обвини Тръмп, че прикрива нарушения, свързани с възпрепятстването на разследванията за евентуална намеса на Русия в негова полза на изборите през 2016 г.

Тръмп отхвърли обвиненията и призова демократите да прекратят неоснователните си, по думите му, разследвания и вместо това да работят с него по приоритетите на страната. По-късно в коментари в Туитър президентът благодари за "молитвите на Пелоси", но обвини лидерите на партията, че "разкъсват Съединените щати". "Не можете да разследвате и да законодателствате едновременно", подчерта той.

Междувременно Федерален съдия в щата Ню Йорк отхвърли иска на президента на САЩ Доналд Тръмп, на членове на неговото семейство и на групата компании "Тръмп организейшън" да бъдат блокирани призовки от Конгреса на САЩ, изискващи от две банки финансови документи, отнасящи се до бизнес връзките им с президента.

Адвокатите на двете конгресни комисии посочиха, че имат нужда от достъп до тези документи на двете банки, за да разследват вероятна "чуждестранна намеса в политическия процес в САЩ". Дойче банк е отпуснала на компанията на Тръмп за недвижими имоти над 2 млрд. долари заеми през годините преди избирането на Тръмп за президент. Чрез това разследване, както отбелязва вестник "Ню Йорк таймс", американските законодатели се надяват да разкрият връзките между Тръмп и представители на Русия.

Никой президент на САЩ не е бил свалян от пост чрез импийчмънт,

но дори и заплахата от него може да доведе до това. Ричард Никсън подаде оставка през 1974 г., за да избегне отстраняването си заради скандала Уотъргейт. Двама президенти победиха процеса: Камарата на представителите официално отстрани Андрю Джонсън през 1868 г. и Бил Клинтън през 1998 г., но и в двата случая Сенатът ги оправда.

Как работи процедурата?

Ако депутатите смятат, че президентът е виновен за това, което Конституцията на САЩ уличи като "предателство, подкуп или други престъпления ", процесът влиза в ход в Камарата на представителите. Всеки член може да внесе резолюция за импийчмънт, която, както всеки друг законопроект, ще бъде изпратена до комисия, най-вероятно Комитетът на съдебната власт.

Комисията може да направи преглед на получените доказателства или да ги разследва сама. Ако доказателствата са достатъчно силни, комисията съставя документи за импийчмънт - наказателни обвинения - и ги изпраща до цялата камара. Те могат да бъдат приети с обикновено мнозинство. След това документите отиват в Сената, където се провежда процесът, като представители от камарата действат като прокурори, а президентът и неговите адвокати представят защитата си. След това 100-членният Сенат гласува обвиненията с мнозинство от две трети, необходими за осъждане и отстраняване на президента.

Пред какви обвинения се изправят президентите?

Обвиненията трябва да отговарят на конституционния стандарт "държавни престъпления или простъпки", диапазонът на което е много широк. В случаите на Клинтън и Никсън независими прокурори проведоха обширни разследвания и натрупаха доказателства в подкрепа на обвиненията.

Никсън беше обвинен във възпрепятстване на правосъдието, злоупотреба с власт и игнориране. Клинтън, в скандала с Моника Люински, бе обвинен в лъжесвидетелство и възпрепятстване на правосъдието.

В случая на Тръмп специален съветник Робърт Мълър в разследването за намесата на Русия детайлизира много подробно случаи на възпрепятстване от Тръмп, които биха подкрепили обвиненията. Голямото му разследване може да означава, че парламентът няма да се нуждае от собствена продължителна проверка.

Освен това в разследването в Ню Йорк на бившия адвокат на Тръмп Майкъл Коен, Тръмп е бил необвинен съучастник в нарушения на финансирането на кампанията, едно от престъпленията, по които Коен е признат за виновен.

Отказът на Тръмп да се съобрази с исканията за сътрудничество и доказателства от Конгреса може да му спечели допълнителни неприятности

Правен или политически казус е?

И двете. Като се има предвид значителният характер на усилията за отстраняване на президента, е необходимо ясно престъпление с ясни доказателства - по-ясно, отколкото при средностатистическия гражданин. В същото време това е до голяма степен политическо решение.

В миналото импийчмънта, подкрепата и опозицията вървяха по партийни линии, макар че в случая с Никсън престъпленията били толкова явни, че републиканската подкрепа за него бързо се разпадна. В случая с демократа Клинтън, републиканците контролираха целия конгрес. Но когато обвиненията за импийчмънт отидоха в Сената, 45-те демократични сенатори останаха единодушни в действията си за блокиране на гласовете за присъда.

При Тръмп демократите са ясно разделени по политически причини. Пелоси и нейните съюзници вярват, че съпротивата на Тръмп няма да стигне доникъде в контролирания от републиканците сенат и междувременно може да навреди на усилията на партията да спечели контрол над конгреса и Белия дом на изборите през ноември 2020 г. Други в партията казват, че Тръмп трябва да бъде подведен под отговорност - че демократичните избиратели го изискват.

Колко далеч са стигнали нещата?

Демократите все още не са решили, но все по-голям брой от тях говорят за импийчмънт. Окончателният доклад на разследването на Мълър съдържа значителни доказателства за обвинения във възпрепятстване, дори без по-нататъшно разследване. Следващата стъпка ще бъде официално предложение. Във вторник Шейла Джаксън Лий, член на Съдебната комисия, заяви, че подготвя "резолюция на разследването" за импийчмънт.

Според индикациите, Джаксън Лий вижда многоетапен процес. Резолюцията ще бъде разгледана от Комисията по правни въпроси, след което ще бъде изпратена на пълния състав, който ще гласува, за да одобри стартирането на пълноправно разследване на президента.

След това разследването ще бъде разгледано от Съдебната комисия, която ще вземе решение по документите за импийчмънт и ще ги изпрати в пленарната зала за гласуване.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 24
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

24 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Еминем празнува 16 години трезвеност

Еминем празнува 16 години трезвеност

Любопитно Преди 19 минути

Почти фаталното предозиране с наркотици през 2007 г. е било сигнал за събуждане, който го е мотивирал да изтрезнее

<p>$ 5 000 струва бягството от&nbsp;Газа</p>

“Ще му помогна да избяга": Срещу $ 5 000 туристическа агенция извежда хора от Газа

Свят Преди 1 час

Мнозина са търсили финансова помощ от приятели и семейство – или са стартирали кампании за финансиране в интернет с отчаяни молби за помощ

Празник е! Кого почита църквата днес

Празник е! Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 1 час

Свети Лазар бил родом от село Дебел дял, на 14 километра от град Габрово

<p>Ето от кога започва подаването на заявленията за гласуване в чужбина</p>

От днес: Започва подаването на заявленията за гласуване в чужбина

България Преди 2 часа

Крайният срок за подаване на заявленията изтича в 24:00 часа българско време на 14 май

<p>Изтече&nbsp;снимка&nbsp;на Тенчо Тенев в компанията на Бойко Рашков и Стефан Димитров</p>

Изтече снимка на Тенчо Тенев в компанията на Бойко Рашков и сочения за контрабандист Стефан Димитров

България Преди 2 часа

Това става два дни, след като в ефира на „Събуди се” Тенев отрече да е виждал Стефан Димитров в дома на Рашков

Аферата "Митници": Изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров във временната комисия

Аферата "Митници": Изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров във временната комисия

България Преди 2 часа

Председател на комисията за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" е Тошко Йорданов от „Има такъв народ“

Кимионът: Златното съкровище на здравето и красотата

Кимионът: Златното съкровище на здравето и красотата

Любопитно Преди 3 часа

Нека разберем какви други полезни свойства има това растение

Най-честите грешки, които правим, при грижата за стайни растения

Най-честите грешки, които правим, при грижата за стайни растения

Любопитно Преди 3 часа

Как правилно да се грижите за стайните растения четете в следващите редове

Времето във вторник: Дъждът продължава, градусите до 17

Времето във вторник: Дъждът продължава, градусите до 17

България Преди 3 часа

Атмосферното налягане ще се понижава и през деня ще е по-ниско от средното за месеца

ЕС разследва дали TikTok не е пристрастяващ

ЕС разследва дали TikTok не е пристрастяващ

Технологии Преди 3 часа

Може да се наложат наказания и промени в работата на платформата

Световната звезда Ал Бано предизвика истински фурор в „Като две капки вода“

Световната звезда Ал Бано предизвика истински фурор в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 9 часа

Седмица преди полуфинала победата отиде при актрисата Елена Атанасова

Делян Пеевски оглави листата на ДПС в Благоевград

Делян Пеевски оглави листата на ДПС в Благоевград

България Преди 10 часа

За евроизборите веднага след него в листата са Джевдет Чакъров, Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Елена Йончева

Байдън обеща на Зеленски: Военната помощ ще пристигне бързо

Байдън обеща на Зеленски: Военната помощ ще пристигне бързо

Свят Преди 11 часа

Байдън е подчертал "трайния ангажимент" на Америка към Украйна

До месец болните от коклюш ще бъдат най-малко хиляда

До месец болните от коклюш ще бъдат най-малко хиляда

България Преди 12 часа

Ваксината срещу коклюш за възрастни е налична в аптечната мрежа