Още по темата

Международен екип учени са наблюдавали топлинни аномалии в пирамидите в Гиза, съобщиха от египетското министерство на паметниците на културата, цитирани от Би Би Си.

Термални камери засекли по-високи температури в три съседни камъка в дъното на Хеопсовата пирамида.

Според специалисти причини за аномалиите може да са наличието на празни зони във вътрешността на пирамидата, вътрешните въздушни течения или използването на различни строителни материали.

Първите резултати от термичните анализи са получени след началото на проекта „Сканирай пирамидите“, който се осъществява съвместно от египетски, френски японски и канадски учени.

Специалистите са се натъкнали на топлинни петна във всички наблюдавани обекти. Особено впечатляващо е обаче откритието, локализирано на източната страна на Хеопсовата пирамида, където няколко каменни блока се отразяват на термичните камери с топли цветове, докато останалата част от пирамидата е със студени краски – от синьо до магента.

Благодарение на инфрачервената техника и на усъвършенствани детектори екипът сканира пирамидите на Хеопс и Хефрен , както и две пирамиди в Дашур на юг от Кайро.

Проектът „Сканирай пирамидите“ ще продължи до края на 2016 г., като той си поставя амбициозната задача да разбули тайната на построяването на пирамидите.  

Интересни кадри от египетските пирамиди вижте във видеото: