Още по темата

Скополаминът, известен още като „дъхът на дявола“, е вещество, което се извлича от растението ангелски тромпет. Той е описван като „най-опасният наркотик в света“.

Съществуват безброй истории за това как престъпници в Колумбия и Еквадор използват субстанцията, за която се твърди, че отнема свободната воля на човек, като го превръща в лесна жертва на насилие или на ограбване.

Взимате в ръка подадената ви визитка в туристически хостел, а се оказва, че тя е напоена с наркотика, който се абсорбира директно през кожата ви. Превръщате се в зомби и можете да изпразните банковата си сметка или да застреляте някого, без дори да помните случилото се.

Трудно е обаче да се предположи коя история е градски мит и коя е истинска, пише Гардиън.

„Чувате тези плашещи истории, но няма токсикологични изследвания, така че никой не знае какво дали става дума за скополамин“, казва Вал Къран, професор по фармакология в Лондонския университетски колеж.

„Идеята, че е замесен скополаминът, е малко пресилена, защото всъщност може да бъде всичко“.

Д-р Лес Кинг, химик и бивш съдебен медик, също е съгласен с тази теза.

Идеята, че някой може да се превърне в зомби, след като някой хвърля прах в лицето му, „изглежда неправдоподобна като начало“.

„Няма доказателства, че скополаминът се използва в Европа“, казва още той.

„Европейският център за мониторинг на наркотиците и наркозависимите никога не е имал данни скополаминът да се използва по този начин“, допълва ученият.

Трудно е и да се сдобиете със скополамин. 

Субстанцията обаче води до амнезия, затова се използва в изследвания на Алцхаймер. Предимно обаче той се използва в много ниски дози за лечение на болест на пътуването, обикновено като трансдермален пластир.

Скополаминът е един от онези наркотични вещества с богата история. Твърди се, че той е един от първите „серуми на истината“.

В началото на XX век, той се прилага от някои лекари като болкоуспокояващo при раждане, когато един акушер не забелязал как жени, на които е бил даван, не започнали да отговарят откровено на всякакви въпроси.

Съществуват и истории, че скополаминът се е използвал в нацистка Германия като инструмент за разпит, а през Средновековието от вещици.

„Доколко тези истории са верни, все още не е ясно. Има много митове“, казва Къран.