Топ 10 на най-добрите туристически дестинации за 2015
Маракеш, Мароко   
Източник: Thinkstock/Guliver
6

М ароканският град Маракеш оглави класацията на най-добрите туристически дестинации през 2015 година, съставена от експерти на туристическия сайт “Трипадвайзър” (TripAdvisor), съобщи в. "Дейли мейл".

В топ 3 са намерили място още Сием Реап в Камбоджа и Истанбул в Турция, класирани на второ и съответно на трето място. Веднага след тях е виетнамската столица Ханой, а пета е чешката Прага.

На шеста позиция специалистите са поставили столицата на Великобритания Лондон, следвана от италианската Рим.

Париж е едва на девето място. Френската столица е изпреварена от Буенос Айрес в Аржентина.

В топ 10 е намерил място още южноафриканският гр. Кейптаун.

Топ 10 на най-привлекателните туристически дестинации през 2015 година:

1. Маракеш, Мароко

Няма място в Мароко, което да е по-екзотично от Маракеш. Потопете се в местния пазар, където продавачи и купувачи се пазарят за сребро, злато, стоки от кожа, керамични съдове, бижута, подправки и всякакви други съкровища.

Когато слънцето се скрие, площадът Джемаа ел-Фна, включен и в Списъка на ЮНЕСКО за историческо наследство, се трансформира в опияняващ карнавал от гледки, звуци и аромати.

Кълба дим се издигат във въздуха от количките на уличните търговци на храна, където пред очите ви се приготвят всякакви местни вкусотии. Ориенталски танцьорки кършат снага в единия край на площада, а в другия – змии се издигат от плетени кошници, привлечени от звуците на бамбуковите флейти на змиеукротителите.

2. Сием Реап, Камбоджа

Източник: Thinkstock/Guliver

Сием Реап е една от 20-те провинции в Камбоджа. На територията на Сием Реап се намира историческата област Ангкор, в която се намират останките от религиозния комплекс Ангкор Ват и старата кхмерска столица Ангкор Тхом.

Ангкор в Камбоджа може да ви предложи много и различни храмове, но основната забележителност е Ангкор Ват. Това е огромен храмов компрекс, чието име в превод означава Град-храм. Всеки, който е посетил Ангкор Ват, разбира откъде е дошло името му. Храмът изумява и с архитектурата си, и с размерите си. Това е най-големият религиозен паметник в света, който се състои от една централна и четири по-малки кули. Почти всичките му стени са покрити с рисунки и орнаменти.

Ангкор Ват е построен е от владетеля Суряварман II в началото на 12 век в столицата Ясодхарапура като държавен храм и бъдещ негов мавзолей.

3. Истанбул, Турция

Източник: Thinkstock/Guliver

Истанбул е една от най-посещаваните дестинации в света. Турският град предлага страхотна култура, красива архитектура, а и е атрактивно място за пазаруване.

Основан през 660 г. пр.н.е. с името Византион, по-късно Константинопол, още Цариград, Истанбул е орисан да се превърне в един от най-значимите градове в историята. За почти шестнадесет века той служи като столица на четири империи: Римската империя (330-395), Византийската империя (395-1204 и 1261-1453), Латинската империя (1204 - 1261) и Османската империя (1453-1922). Той изиграва ключова роля в развитието на християнството по време на римското и византийското управление, преди османците да завладеят града през 1453 г. и да го превърнат в ислямска крепост и седалище на ислямския халифат. В днешни дни, въпреки че Република Турция установи своята столица в Анкара, имперското наследство в града все още видимо напомня за някогашната централна роля на града.

Истанбул е град с вековна история и забележителностите, които могат да се посетят, са много. Ето някои от тях: Топкапъ сарай – по време на Османската империя дворецът е бил резиденция на турските султани; Църквата Света София – църква, превърната в джамия след унищожаването на Византия от османските турци, днес музей, Българската желязна църква "Свети Стефан", известният покрит пазар Капалъ чаршъ, Султан Ахмед джамия (Sultan Ahmet) – по-известна като „Синя джамия“, Сюлейман джамия, Златният рог – залив на Босфора, Кулата Галата – генуезка кула в квартал Галата, Долмабахче сарай – резиденцията на Ататюрк, сега музей.

4. Ханой, Виетнам

Източник: Thinkstock/Guliver

Ханой (преведено дословно – „град между реки“) е столицата на Виетнам и втори по значение промишлен център на страната (след Сайгон).

Историята на града започва от 1010 г., когато император Ли Тхай То заповядва да се издигне град в околностите на крепостта Дайла и да се пренесе тук столицата на държавата Дайвиет. Новият град получава названието Тханглонг („Излитащ дракон“). Названието „Ханой“ започва да се използва от 1831 г. по указ на император Мин Манга.

Ханой е красив град, който може да се похвали с чудесна природа и прекрасна френска колониална архитектура. Ако искате да усетите атмосфертата на града, може да посетите стария площад, който се намира сред древни храмове и монументи. Интересни забележителности в Ханой са: големият площад Ба Динх; мавзолеят на Хо Ши Мин (отвън) и дома, в който той е живял, заобиколен от красиви градини; пагодата, построена върху стълб – един от символите на Ханой (1049 г.); езеро Ho Tay; храмът на литературата  (1070 г.), построен като храм на Конфуции, но през 1076 г. кралската академия започва да обучава децата на благородниците в него и така той се превръща в първия университет във Виетнам; сградата на операта и много други.

5. Прага, Чехия

Източник: Thinkstock/Guliver

Не, в Прага няма само бира. Разположена на река Вълтава, чешката столица се смята за един от най-красивите градове в света и е сред най-посещаваните от туристи.

След Революцията през 1989 г. Прага се превърна в модерен град, но в същото време успешно запази непокътнати бирариите си, които предлагат може би най-добрата бира в света.

Старият град или Старе место (на чешки: Staré Město) е името на част от централния район на Прага. Това е и мястото на първите заселници на града. Едва през XIV в. Император Карл IV разширява района, построявайки около него „Нов“ град. Двете части са разделени от улица „На Пржикопе“.

Интересни забележителности на Стария град са Староместкият площад с астрономическия часовник, църквата на Дева Мария пред Тин и Карловият мост.

Характерни са и тесните улици, сред които най известна е Карловата улица, започваща от площада на кметството с часовника и извеждаща до Карловия мост. Друга популярна забележителност в Прага е Храдчани. Това крепостен дворцов ансамбъл на хълма над река Вълтава. От X в. е резиденция на чешките владетели. От 1918 г. е резиденция на президента на републиката.

Катедралата "Св. Вит" (Katedrála Sv. Víta) в Храдчани е най-забележителният храм в Чехия и една от най-големите и най-значими готически катедрали в света. Строежът е започнат през XIV в. от Матияс от Ара и Петър Парлерж и завършва в края на XIX в.

Ето и останалите градове в класацията на "Трипадвайзър" за най-добрите туристически дестинации през 2015 година:

6. Лондон, Великобритания

Източник: Thinkstock/Guliver

7. Рим, Италия

Източник: Thinkstock/Guliver

8. Буенос Айрес, Аржентина

Източник: Thinkstock/Guliver

9. Париж, Франция

Източник: ЕПА/БГНЕС

10. Кейптаун, Южна Африка

Източник: Thinkstock/Guliver

Специалистите на "Трипадвайзър" отбелязват, че през 2014 г. Маракеш е бил едва на шеста позиция, а на първо място в класацията е бил турският мегаполис Истанбул.

Класацията "Изборът на пътешествениците – 2015" е съставена на базата на отзиви, оставени от пътешественици на сайта на „Трипадвайзър“.

При определяне на победителите са отчитани количеството на отзивите и качеството, а също рейтингите на хотелите, забележителностите и ресторантите по целия свят за 12-месечен период.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 5 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 7 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 10 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 10 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 11 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 11 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 11 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 11 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 12 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 13 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 13 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 13 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 13 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 13 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 14 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща