Още по темата

Създателят и собственик на "Фейсбук" Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан съобщиха за раждането на първото им дете - дъщеричка, на име Макс.

"Присила и аз сме много щастливи от появата на дъщеря ни Макс на този свят", обяви Зукърбърг във "Фейсбук".

Двамата родители съобщиха също, че даряват 99 процента от акциите си в течение на живота си на новата им фондация "Чан Зукърбърг инишиътив".

"Завещаваме 99 процента от акциите си във "Фейсбук", които понастоящем възлизат на 45 милиарда долара, за напредъка на тази мисия", посочват Присила и Марк в "Писмо до дъщеря ни Макс", публикувано във "Фейсбук" заедно със снимка на двойката и бебето.

 

Priscilla and I are so happy to welcome our daughter Max into this world!For her birth, we wrote a letter to her about...

Публикувахте от Mark Zuckerberg в 1 декември 2015 г.

В пространното лично послание до новородената Максима Чан Зукърбърг родителите й казват, че даряват почти целия си контролен пакет във "Фейсбук" на инициативата, която ще финансира проекти в областта на образованието, здравеопазването и изграждането на по-добри общества.

От декларация на "Фейсбук" пред американската Комисия за ценните книжа и фондовите борси стана ясно, че 30-тина годишният милиардер смята да запази мажоритарния си дял в компанията в обозримо бъдеще, като продава или дарява свои акции във Фейсбук на стойност не повече от 1 милиард долара годишно през следващите три години.

"Знаем, че това е скромен принос в сравнение с всички ресурси и способности на онези, които вече работят по тези въпроси, но искаме да направим това, което можем редом с много други хора", пише в посланието си Зукърбърг.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Зукърбърг и Чан, които се познават от 12 години, обявиха през юли, че очакват дъщеря. Тогава Марк каза, че в предходните две години съпругата му е имала три спонтанни аборта.

"Фейсбук" е една от най-големите социални мрежи в света. Тя бе основана на 4 февруари 2004 г. от Зукърбърг и трима негови състуденти по време на следването им в Харвардския университет. Месечната аудитория на мрежата наброява около 1,5 милиарда потребители по света.

Зукърбърг и Чан са дарявали и преди значителни суми за благотворителни каузи, например за борбата с ебола през 2014 г. и за училищната система в Нюарк, щата Ню Джърси.