Преди модерните технологии да навлязат в нашия живот, възприятието за време е било обвързано със спиритически сеанси и ритуали, молебени за дъжд и танци.

Жертвоприношения са съпътствали живота на хората и са изразявали молбата им за дъжд и за слънце. От Адад в Месопотамия и бога на маите Чаак - повелител на дъждовете, плодородието и гръмотевиците, до наши дни, молебените за дъжд са играли значителна роля в древните култури.

Днес обаче разполагаме с прецизна техника: радари, компютри, емпирични студии, за да разберем какво време ни очаква.

Вижте няколко любопитни фактa за времето и природните явления:

1. Как разбираме какво ще е времето? Например, знаехте ли, че тенденциите показват, че в днешно време хората рядко проверяват метеорологичната обстановка, гледайки през прозореца. Те по-скоро се доверяват на апликациите в смартфона си.

2. Метеорологията е сложна наука. Метеорологичният институт в Германия анализира данни от 11 хил. станции, 1400 метеорологични балона, сателити, самолети и кораби. Систематизират се данните от цялата северна хемисфера, за да се оформи карта с прогноза на времето в Германия. В днешно време прецизността на прогнозата е 90%.

3. 29 км/ч е най-високата скорост при падане на една дъждовна капка. Статистиката показва, че 40 хил. кубически километри вода преминават над нас под формата на облаци, без да генерират дъжд. Снежинките падат със скорост 4 км/ч.

4. Когато дъждовна капка падне върху студен асфалт, се превръща в лед. През ранната зима това се случва, когато в продължение на поне няколко дни температурите са били под точката на замръзване, защото асфалтът се изстудява трудно.

5. Въпреки, че прогнозирането на времето е станало изключително прецизно, понякога има малка доза неизвестност. Светкавици и снежни бури, като тези в Северна Америка, се случват често внезапно и са непредсказуеми. За подобни случаи е добре, особено ако шофираме, да се доверяваме на автомобили с перманентното задвижване на четирите колела, за да ни бъде помощник колата в справяне с природните сили.

За повече информация http://landofquattro.bg/