Още по темата

По време на седмичната си благословия във Ватикана главата на Римокатолическата църква по погрешка каза нецензурна дума на италиански. Думата, която той използва, е cazzo – италианският еквивалент на "мамка му", вместо caso – "случай".

Обикновена грешка на езика, биха казали някои. Но когато папата случайно изрече нецензурна дума по време на публична реч, хората забелязват. Точно това се е случи по време на неделната благословия.

Папа Франциск бързо осъзна грешката си и се поправи.

В проповедта си папата призова за мирно решение на кризата в Украйна.

"Това е моето желание, всички части на страната да се стремят да преодолеят недоразуменията и да изградят заедно бъдещето на нацията. Отправям прочувствен апел към международната общност да подкрепи всяка инициатива в името на диалога и хармонията. Сърце, изпълнено с копнеж за притежание, е празно за Бога", каза той.

"Затова Исус много пъти критикува богатите, защото рискът те да потърсят сигурност в богатството на този свят е голям. В този мамка му…, в този случай божието провидение се изразява като жест на солидарност", поправи се папа Франциск.

Той запази самообладание въпреки допуснатата грешка и бързо се поправи. Сред хилядите коментари в интернет преобладаваше разбирането, че това е често срещана грешка, правена от испаноговорящите. Според други тези му думи показват за пореден път, че той е "човек от народа".

От избирането си през миналата година Франциск се изявява като лидер, който отбягва обичайните атрибути на един папа. Предпочита да живее в скромен хотел във Ватикана, в който отсядат и свещеници, дори се обажда по телефона на католици от цял свят, изпратили му писмо. Стилът му на топъл и достъпен човек накара списание "Тайм" да го обяви за личност на годината

От Ватикана засега няма официален коментар за изречените думи.