Още по темата

По случай Деня на благодарността, който американците отбелязаха вчера, астронавти от НАСА показаха как приготвят пуйка на борда на Международната космическа станция (МКС).

Видеозапис с подробно описание на процеса на приготвяне бе качен на сайта на космическото ведомство.

За празничната трапеза бе приготвена пуйка с макарони, сос и грах. Както е видно от видеозаписа, всяка порция от това блюдо се съхранява в неголяма херметична опаковка в дехидратиран и замразен вид.

За да може блюдото да стане годно за консумация, се използва специална инсталация. С нейна помощ посредством клапан пакетът с блюдото се напълва с гореща вода. След 10-15 минути яденето е готово за консумация.

Остава само пакетът да бъде разрязан с ножица. Както съобщиха от НАСА, празничното меню в четвъртък включваше също пушена пуйка, сладки батати, панирани картофи, царевичен хляб с подправки. По данни на американското космическо ведомство, в празничното угощение взел участие целият екипаж на орбиталния комплекс.

Астронавтите от НАСА освен това се обърнали към сънародниците си с приветствени думи по случай Деня на благодарността. "Искаме да Ви пожелаем щастлив Ден на благодарността - заяви във видеообръщение Чел Линдгрен. - Много сме благодарни, че имаме възможност да бъдем на МКС, да живеем и да работим в тази невероятна орбитална лаборатория.

Тя е символ на онова, което може да се постигне, когато велики държави работят заедно в дух на разбирателство и сътрудничество и извършват изследвания за благото на всички земляни."