Още по темата

Два хормона, тестостеронът и кортизолът, тласкали хората към измами и неетично поведение, установиха учени от Харвардския университет, цитирани от в. "Дейли мейл".

Високите нива на тестостерон в организма дават кураж на измамниците, а високите нива на кортизол, породен от стреса, дават на хората оправданието за извършване на нечестни постъпки.

Няма човек, който да не е мамил по един или друг начин в живота. От преписването с пищови до бързо поглеждане към готовите отговори на кръстословиците, които решаваме. Но при високи нива на споменатите два хормона, всеки човек може да се превърне в изпечен мошеник.

Тестостеронът отговаря за сексуалните функции и растежа на мускулната маса при мъжете. Кортизолът се секретира по време на стрес и ни подготвя за извънредни и опасни ситуации.

Според авторите на проучването Робърт Джоузефс високият тестостерон намалява страха от наказание при индивида и повишава очакванията за възнаграждение.

Високият кортизол пък е свързан с неприятното чувство за хронически стрес, което е много потискащо. При измама неговото ниво се снижава и хората имат чувството, че се освобождават от стреса.

Според Джоузефс много често неетичното поведение е форма за освобождаване от стреса.

Измамникът в повечето случаи се чувства много по-добре, след като е прекрачил правилата. При проведени тестове с доброволци се оказало, че тези, които се отдали на измама, имали по-високи нива на тестостерон и кортизол в кръвта.

За да не бъдат стимулирани към неетично поведение, тези концентрации трябва да бъдат снижени. Концентрациите на тестостерона могат да се снижат, като се награждават групите, а не индивидите. А по-ниският кортизол може да се постигне с йога упражнения, медитация и физически упражнения. В много случаи учените считат измамата като плод на химически процеси в организма, пише вестникът.