В деня на пролетното равноденствие от 18:00 часа в Националния музей на българското изобразително изкуство (Националната художествена галерия) ще бъде открита изложбата "Приказният свят на "Вълшебната флейта" в илюстрациите на Пенко Гелев".

Датата е избрана неслучайно. На 21 март започва разказът в книгата "Приказка за вълшебната флейта", както и в либретото на едноименната опера от Волфганг Амадеус Моцарт.

С началото на пролетта природата се ражда отново за живот, нощта отстъпва пред деня и любовта разцъфва. Тъкмо тези жизнеутвърждаващи метаморфози празнува историята за Тамино и Памина. Те са изворът на вдъхновение за Пенко Гелев – автор на фантастичните илюстрации към книгата, посветена на Моцартовия шедьовър.

Националният музей на българското изобразително изкуство, фондация "Културни перспективи" и издателство "Ентусиаст" имат огромното удоволствие да споделят вълшебствата на Пенко Гелев с многобройните му почитатели.

В експозицията са включени илюстрациите на Пенко за книгата "Приказка за Вълшебната флейта", която фондация "Културни перспективи" и издателство "Ентусиаст" представиха с голям успех през есента на миналата година, както и подбрани от самия артист приказни същества и герои.

Вечната битка между светлина и мрак, добро и зло, мъжко и женско, в която любовта винаги е най-съдбоносният двигател, оживява в платната на Пенко Гелев и ви очаква за среща между 21 март и 22 април.

В рамките на изложбата са предвидени и няколко творчески работилници с Пенко Гелев, по време на които децата ще могат да надникнат в необятната вселена на един художник и да нарисуват и създадат своя собствена приказка. Семинарите на тема "Фантастични светове – рисуване на същества и герои" ще се случат на 22 и 29 март, както и на 5, 12 и 19 април от 12:00 часа и са отворени за всички желаещи.

В края на 2013 г. на официалната церемония по връчването на годишните награди "Златен лъв" на асоциация "Българска книга", която се проведе в рамките на Софийския международен панаир на книгата, "Приказка за вълшебната флейта" бе отличена с две грамоти: "За цялостно осъществен оригинален проект" и "За оригинален проект в областта на изданията за деца, който синтезира възможностите на различни медии".

Още преди публикуването на "Приказка за вълшебната флейта", по време на годишното издание на COW INTERNATIONAL DESIGN FESTIVAL за 2013 г., авторитетно жури от цял свят отрежда награда на художника Пенко Гелев за илюстрациите към изданието.

"Късметлия съм, че имах възможността да нарисувам много адаптации на класически романи във вид на книги с комикси, а това е нещото, което обичам и ме забавлява", казва Пенко Гелев.

"Предпочитам да рисувам оригинални истории. Но ако непременно трябва да избирам, бих се спрял на "Телохранител" на Куросава или пък на "Беглец по острието" на Ридли Скот, въпреки че той е адаптация по книгата на Филип Дик „Сънуват ли андроидите електроовце”, така че не знам дали влиза в условието", допълва той.

"Не знам дали е възможно да запазиш детето в себе си, но според мен е важно да помниш как си се чувствал, когато си бил дете", категоричен е художникът.

Пенко Гелев е роден през 1968 година в Асеновград. Завършва Художествената гимназия в София. Бил е учител, издател, както и главен редактор на комикс списание "Рикс", правил е специални ефекти за киното, писал е сценарии за филми. Продуцирал е три игрални филма ("Магьосници", "Колобър", "Жълто куче“) и три телевизионни образователни предавания ("Приказки за физиката", "Приказки за астрономията", "Добър ден, господин Жасмин"). Нарисувал е 22 комикс книги за британското издателство The Salariya Book House (2006–2012). През 2010 г. The Salariya Book House печели награда за детско издателство на годината във Великобритания. Понастоящем работи като илюстратор и художник на комикси и създава анимационни филми. Пенко Гелев е част от групата „Проектът „Дъга“,  с която през 2012 издават комикс албум „Над дъгата“, който е последван от едноименната изложба, гостувала в девет български града.