“Тя е доста слаба, да ѝ дадем малка топка“ казват треньорите, когато 12-годишната Даниела заявява своята любов към леката атлетика. Още тогава тя хвърля изненадващите 64 метра и не спира да надхвърля очакванията до ден днешен.

Повратен момент за нея е необратимата травма, която чупи гръбнака ѝ, но не може да сломи духа ѝ. Още тогава тя се подготвя за параолимпиадата в Пекин и се връща с медал.

За Даниела трудностите не са пречка или извинение да се откаже. Те я мотивират. Тя не само не спира своята спортна кариера, но и се превръща във вдъхновяващ пример за други хора в нейното положение и особено за златния медалист и носител на две световни титли в хвърлянето на гюле – Ружди Ружди. Съвсем наскоро той постави нов световен рекорд на Световното първенство по лека атлетика за хора с увреждания в Лондон.

Срещат се в Павел Баня, където са на рехабилитация и Ружди, който е катастрофирал по време на завой с обратен наклон, преживява нов голям завой в живота си, само че този път – нагоре. След няколко срещи с Даниела човекът, който дори не е знаел какво е диск по това време, взема живота си в ръце, буквално и преносно го превръща в поредица от усилен труд и победи.

Откъде черпят сили? Травмите им ги учат да гледат на живота по съвсем различен начин, да не се обръщат към миналото, а да се фокусират напред, взимайки максимума от живота и в работата, и в забавленията.

„През целия си живот съм била оптимист“ казва Даниела, която се надява повече хора да са позитивни като нея и добавя: „Човек трябва да преодолява вътрешните си бариери, за да продължи напред“.

И за да вдъхнови с личния си пример още веднъж, тя, заедно с Ружди, се включи в кампанията „Силата е в теб“, с която посолството на САЩ в България приветства силния български дух.