Бързото развитие на съвременните технологии ни предоставя възможности, от които до скоро не сме и подозирали, че ще можем да се възползваме. В тази статия ще поговорим за новостите в света на шпионската техника, и как да се предпазим в случаите, в които подозираме, че някой ни подслушва.

До съвсем неотдавна подслушвателните устройства бяха достъпни само за специализирани служби и цели. Днес, обаче, всеки от нас може да използва подслушватели както за лична и имуществена сигурност, така и за любителски цели. Те могат да се закупят от всеки магазин за шпионска техника и притежаването им не е незаконно.

Всяко устройство, чиято цел е да записва звук/говор, се нарича аудио рекордер. Тези подслушвателни устройства могат да бъдат инсталирани тайно в почти всеки предмет, тъй като размерът им не е голям. Това позволява дискретен запис на информация, която бихте искали да съхраните и да преслушате отново впоследствие. Съвременните подслушватели разполагат с устойчива батерия, която може да осигури висококачествен запис в продължение на няколко часа.

Обикновено устройствата за подслушване се инсталират в предмети от нашето ежедневие, които са близо до нас и използваме често.

Ето къде бихте могли да откриете вграден подслушвател:

1. Напоследък, след бума на смартфоните и таргетираните реклами, които получаваме, много потребители се съмняват, че са подслушвани чрез телефоните си. Това допринесе и за голям брой хора, търсещи начин да подслушат телефона на своята половинка. Проверете първо това. Модулът за вграждане е много малък и супер чувствителен. Може да бъде свързан към всяка една стандартна батерия на 3.7 волта.

2. Подслушвателното устройство може да бъде скрито и в гривна. Подобни на актуалните фитнес гривни, те не будят подозрения, а най-голямото предимство е гласовата активация. Подслушвателното устройство записва само тогава, когато засече звук. Това позволява да се направи запис с продължителност до 12 часа.

3. USB флашката е често ползван в нашето ежедневие предмет. Освен да съхранява информация, там може да бъде скрит изненадващ миниатюрен аудио рекордер с гласова активация. Устройството е снабдено с детектор за глас и автоматично започва да записва, когато засече глас или шум със сила над 60 dB. Работи опростено с един бутон за включване и изключване.

4. Най-издръжливото устройство, в което може да се скрие аудио рекордер е външна батерия. Никой никога не би разбрал, че вътре има поставено подслушващо устройство. Можете да използвате устройството като нормална външна батерия за зареждане на телефон, таблет и пр. Времето за работа е 130 часа или близо 5 дни. С такова устройство няма да бъде пропуснат нито един миг от разговора, който трябва да чуете.

5. Внимавайте също и с химикалките, които са близо до вас, независимо дали сте на работа или вкъщи. С 8 GB вградена памет е достатъчно да се направи 65 часа запис на разговорите. Устройствата се предлагат в комплект с вградената вътрешна памет, която може да се използва за съхранение и пренос на документи и файлове. Включени са също и слушалки с джойстик за управление. С тях може да се прослуша направеният запис директно от вградения плеър в химикала, без да се използва компютър.

Има, разбира се, и много други предмети, към които се закачат записващи устройства. Такива са например моливник с часовник, фенерчета, зарядни устройства за автомобили, калкулатори, мишки и дори разклонители! Шпионските устройства стават все по-малки и могат да бъдат скрити в най-неочаквани предмети от бита ни! Лесни са за използване и не изискват никакви специални технически познания от страна на потребителя.

Освен като подслушватели, много от тези устройства разполагат също и с проследяваща функция и могат да изпратят точни координати за своето местонахождение. Някои от тях разполагат още с паник бутон и GPS проследяване в реално време.

Ако сме добре информирани и запознати с възможностите, които предлага нашето съвремие, можем да се възползваме от тях с цел да си осигурим лично удобство, спокойствие и сигурност.